Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan prezintă, miercuri seară, cifre care ar arăta ”dezastrul economic păstorit de actualul premier şi liderii socialişti”. ”PSD şi Ciolacu pun economia ţării în cel mai mare pericol de după criza din 2009”, susţine liberalul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Iată de ce mint PSD şi Ciolacu! Pentru a ascunde cifrele dezastrului economic păstorit de actualul premier şi liderii socialişti, cifre pe care le prezint mai jos. România riscă să fie penalizată cu 1,5 miliarde de euro din cauza întârzierii cu care Guvernul Ciolacu şi-a îndeplinit obligaţiile privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Şi asta deoarece cererea de plată nr. 3 depusă în decembrie 2023 este încă în curs de evaluare, după cum afirmă Daniel Dăianu în raportul Consiliului Fiscal”, scrie, miercuri seară, pe Facebook, Rareş Bofan.

Liberalul adaugă i aşte cifre: ”După 4 ani de la lansarea PNRR au intrat în România 9,1 miliarde de euro, iar asta se întâmpla în timpul Guvernului Ciucă”.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Adică prefinanţarea în valoare de 3,79 miliarde, cererea de plată nr. 1 cu o valoare de 2,56 miliarde de euro şi cererea de plată nr. 2, cu o valoare de 2,75 miliarde euro. Totalul disponibil pentru România este de 28,5 miliarde de euro (14,9 mld împrumuturi, restul granturi), iar concret, înseamnă 66 de reforme şi 111 investiţii. Adică locuri de muncă, salarii, infrastructură critică”, a mai transmis prim-vicepreşedintele PNL.

Acesta prezintă şi ceea ce numeşte alte ”realizări” ale Guvernului Ciolacu.

”România a ratat calendarul de depunere pentru cererea 4 (3,15 mld euro), cererea 5 (3,2 mld euro), cererea 6 (3,7 mld euro). Cererile 3, 4, 5 ar fi trebuit să fie deja plătite, adică 9,05 mld euro, iar cererea 6, cu termen de depunere în trimestrul 3 a acestui an este în curs de evaluare. Acesta ar fi fost stadiul normal al implementarii PNRR”, a mai transmis liberalul.

Acesta se referă şi la un alt eşec, respectiv în domeniul investiţii.

”În timp ce Guvernul Ciucă se poate mândri cu cele mai mari investiţii post-1989, şi anume 12% din PIB - şi vorbim doar de 6 luni din 2023 în care tragem linie sub 38,3 miliarde de euro, Guvernul Ciolacu stă aşa: investiţii străine directe mai mici cu 3,5 miliarde de euro (date BNR), creşterea economică s-a redus cu două procente, iar datoria externă a crescut cu 25 miliarde de euro. Pe româneşte, Ciolacu a pus frână economiei. Adică locuri de muncă mai puţine şi mai prost plătite, şomaj, disperare. Scăderea investiţiilor şi încasările proaste au avut efect şi în sănătate, unde serviciile s-au scumpit, unde statul pur şi simplu este incapabil să asigure analize, investigaţii, infrastructură civilizată”, a mai scris liberalul.

Acesta citează date din raportul Consiliului Fiscal:

  • ”Pieţele financiare pot îngheţa din nou, iar ţările prinse pe picior greşit - deficite mari - plătesc scump. România a mai trecut printr-un episod amar în 2008-2009”.
  • ”Este hazardată afirmaţia că deficitele se explică prin investiţii şi că ar fi sustenabile; efectele investiţiilor depind de compoziţie, de măsura în care se dezvoltă producţia de bunuri exportabile şi ce pot înlocui importuri”.
  • ”Consiliul Fiscal evaluează că deficitul bugetar cash va fi în jur de 8% din PIB pe 2024”.
  • ”Absorbţia de fonduri europene în primele 8 luni din 2024 s-a limitat la rambursări însumând cca. 2,5 mod euro din CFM 2014 - 2020”
  • ”În cazul CFM 2021 - 2027, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune este ZERO la nivelul lunii august”.

În plus, Rareş Bogdan se întreabă ”de unde vor tăia PSD şi Ciolacu pentru a acoperi dezastrul economic pe care-l fac acum”: ”Din salarii? Din pensii? Vor creşte TVA la 24/25% ? Sau nu-i mai interesează decât să câştige alegerile? PSD şi Ciolacu pun economia ţării în cel mai mare pericol de după criza din 2009 şi riscă totul exclusiv din raţiuni electorale. Însă nenorocirea nu-i va lovi pe ei, ci pe românii care muncesc, care au mici firme şi încearcă să îşi plătească angajaţii, pe pensionarii care, din cauza taxelor, vor cumpăra cea mai scumpă şi mai proastă mâncare”.

”Ne-am temut că aşa se va întâmpla, deoarece socialismul cu faţă umană, capitalismul de cumetrie atâta poate, altceva nu ştie. Când am pus pe tablă reformele pe care le aşteptau românii, Ciolacu a pretins că PSD-ul din alte vremuri a apus, deoarece avem o largă majoritate, deci toate instrumentele să ducem România acolo unde merită, adică între primele 5 economii din UE. Veneau bani europeni mulţi, modelul comunităţilor liberale înfloritoare era acolo, trebuia doar să-l multiplici în toate judeţele, în pungile de sărăcie pesediste tradiţionale, dar ce să vezi? Incompetenţă şi ticăloşie! Să vină să mintă fără jenă, în faţa românilor, că deficitul este cauzat de investiţii, este inconştienţă. Asistăm la o cacealma electorală care poate arunca România într-o prăpastie din care nici banii europeni nu o vor scoate mai devreme de 10 ani. Dar câţi români o vor mai lua la goană, în patrii de împrumut?”, a mai transmis Rareş Bogdan.

”Cine a uitat criza din 2008-2009, când deoarece deficitul bugetar a fost atât de mare încât au trebuit tăiate masiv salariile, impozitate pensiile, puse taxe cumplite, TVA de 24%, să citească! PIB-ul prăbuşit cu 9 procente, şomaj, sărăcie, firme care îşi retrăgeau investiţiile, societăţi româneşti cu lacătul pe ele, împrumuturi externe de urgenţă, pentru a nu intra în incapacitate de plată, cum a fost pericolul în 1999, când ne-a trecut glonţul pe la ureche. Asta înseamnă consum fără acoperire! Şi cine va plăti? Nu Ciolacu, căci el îşi permite să-şi taie salariul cu 25%. Ci toţi românii. Şi mă întreb la ce-i foloseşte lui Ciolacu o ţară în vrie, la frontiera estică a NATO şi UE, la o aruncătură de băţ de un război?”, a adăugat liberalul.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.