Peste jumătate dintre locuinţele livrate în România anul trecut în cele mai mari şapte pieţe rezidenţiale au fost în proiecte amplasate în localităţile limitrofe marilor oraşe, potrivit unui raport întocmit de către compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România, pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astfel, peste jumătate (54%) din locuinţele finalizate anul trecut în cele mai mari şapte pieţe rezidenţiale din România (Bucureşti, Cluj – Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Sibiu şi Braşov) au fost în localităţile limitrofe marilor oraşe, potrivit raportului. Din cele 27.273 de locuinţe finalizate anul trecut în cele mai mari şapte pieţe, doar 12.417, sau 46%, au fost amplasate în interiorul oraşelor, 14.856 (54%) fiind amplasate în localităţile limitrofe.

Cele mai disproporţionate raporturi se întâlnesc în Bucureşti, Timişoara şi Sibiu, pieţe rezidenţiale unde numărul locuinţelor livrate în localităţile limitrofe este dublu comparativ cu cel al locuinţelor predate în interiorul oraşelor, potrivit raportului.

”Astfel, zonele de vest (Chiajna – Roşu) şi de sud (Popeşti – Leordeni şi Bragadiru) ale Bucureştiului au atras cele mai multe livrări de locuinţe dintre localităţile limitrofe Capitalei, fiind urmate de zona de est (Dobroeşti şi Pantelimon). În Giroc şi Dumbrăviţa, localităţi amplasate în imediata apropiere a Timişoarei, au fost livrate anul trecut mai multe locuinţe comparativ cu cele din interiorul oraşului, în timp ce Şelimbăr şi Cisnădie au atras un număr similar de livrări cu cel din Sibiu”, se arată în comunicat.

Discrepanţa dintre numărul de locuinţe finalizate în marile oraşe şi în localităţile limitrofe a fost vizibilă şi în perioada 2013 – 2015 şi se va menţine şi în acest an, deşi numărul de locuinţe livrate în interiorul oraşelor este în continuă creştere, în contextul dezvoltării segmentului middle – market, potrivit Coldwell Banker România.

”Dezvoltarea localităţilor limitrofe marilor oraşe s-a petrecut firesc, ca urmare a cererii existente pe segmentul mass – market. Existenţa unor parcele mari de teren, la preţuri semnificativ mai reduse faţă de cele din interiorul oraşelor, a permis dezvoltatorilor să construiască locuinţe pretabile acestei cereri. Reverimentul economic din ultimii ani s-a concretizat şi în dezvoltarea segmentului middle – market, caracterizat prin amplasament în interiorul oraşelor şi de regulă suprafeţe mai mari comparativ cu cele ale locuinţelor vechi. Deşi unii dezvoltatori au construit adevărate mini-oraşe în localităţile limitrofe, probleme generale de infrastructură continuă să reprezinte principala provocare a dezvoltării limitrofe din România”, a spus Gabriel Voicu, director New Homes Division în cadrul Coldwell Banker România.

O altă localitate care a cunoscut o dezvoltare semnificativă este Floreşti, în imediata apropiere de Cluj – Napoca. Astfel, în ultimii zece ani au fost finalizate peste 16.300 de locuinţe în Floreşti, comparativ cu 12.400 în Cluj – Napoca.

”În Constanţa au fost finalizate anul trecut 1445 de locuinţe, cu puţin peste 100 comparativ cu numărul locuinţelor livrate în localităţile amplasate în imediata apropiere a oraşului, Năvodari fiind din acest punct de vedere cea mai dezvoltată localitate”, se arată în raport.

Şi în cazul Iaşiului, localităţile limitrofe au atras un număr similar de livrări cu cel din interiorul oraşului, cea mai dezvoltată localitate limitrofă fiind Miroslava, cu 960 de locuinţe finalizate în 2016, comparativ cu aproximativ 1500 în interiorul oraşului.

Braşovul este singurul oraş din cele mai mari şapte pieţe rezidenţiale din România unde numărul de locuinţe finalizate în oraş este net mai ridicat comparativ cu cel din localităţile limitrofe: aproximativ 1300 comparativ cu 163 în împrejurimi, Sînpetru fiind cea mai dezvoltată localitate limitrofă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.