Sectorul energetic rămâne cel mai expus atacurilor cibernetice, fiind ţinta a 31% din atacurile cibernetice înregistrate. Acesta este urmat de administraţia publică (27%) şi industria IT (25%). Orange Business lansează raportul Business Internet Security 2025, o analiză completă asupra ameninţărilor cibernetice şi soluţiilor inovatoare pentru protecţia afacerilor din România. Potrivit raportului, Bucureştiul se remarcă drept cel mai vizat oraş din România, cu peste 1,25 milioane de incidente prevenite lunar. Pentru anul viitor, specialiştii estimează creşterea atacurilor personalizate datorită utilizării inteligenţei artificiale şi extinderea atacurilor asupra infrastructurilor critice, în special prin ransomware.
”Conform datelor, sectorul energetic rămâne cel mai expus, fiind ţinta a 31% din atacurile cibernetice înregistrate. Acesta este urmat de administraţia publică (27%) şi industria IT (25%). De asemenea, Bucureştiul se remarcă drept cel mai vizat oraş din România, cu peste 1,25 milioane de incidente prevenite lunar. Astfel, digitalizarea companiilor româneşti vine nu doar cu beneficii, ci şi cu provocări semnificative în materie de securitate, în contextul în care atacurile devin tot mai sofisticate, iar protecţia infrastructuriilor informatice devine o prioritate absolută pentru companii din toate sectoarele”, relevă raportul.
Ransomware-ul rămâne principala ameninţare, afectând 32% dintre organizaţiile monitorizate, în timp ce atacurile de tip DDoS au cunoscut o creştere alarmantă, utilizând dispozitive IoT pentru a genera volume mari de trafic malicios.
Într-un context global marcat de creşterea atacurilor cibernetice şi avansul rapid al tehnologiilor digitale, Orange Business lansează Business Internet Security 2025, o analiză cuprinzătoare a provocărilor şi soluţiilor în domeniul securităţii cibernetice, dedicată companiilor şi organizaţiilor din România. Ajuns la a şaptea ediţie, raportul oferă perspective detaliate despre principalele provocări, tendinţele în evoluţia securităţii cibernetice şi soluţiile dezvoltate pentru a proteja companiile şi administraţiile publice. Totodată, oferă o perspectivă asupra predicţiilor pentru 2025, oferind soluţii concrete dezvoltate de Orange Business pentru protejarea organizaţiilor împotriva ameninţărilor emergente.
În fiecare lună, serviciul Business Internet Security (BIS) monitorizează peste 14 milioane de atacuri cibernetice, confirmând nu doar creşterea în volum, ci şi complexitatea acestora. Printre cele mai frecvente ameninţări se numără atacurile de tip ransomware, care domină scena ameninţărilor în 2024, urmat de atacurile DDoS şi phishing, ambele fiind din ce în ce mai sofisticate datorită utilizării instrumentelor bazate pe inteligenţă artificială.
Predicţii pentru 2025
Raportul Business Internet Security 2025 identifică mai multe tendinţe majore care vor modela peisajul cibernetic:
- Creşterea atacurilor personalizate datorită utilizării inteligenţei artificiale.
- Extinderea atacurilor asupra infrastructurilor critice, în special prin ransomware.
- Reglementări mai stricte care vor obliga companiile să investească în conformitate.
- Vulnerabilitatea lanţurilor de aprovizionare şi a dispozitivelor IoT.
- Automatizarea crescută a proceselor de securitate, pe fondul lipsei de specialişti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.