Numărul total de atacuri de tip DDos a scăzut anul trecut cu 13%, faţă de anul anterior, dar durata atacurilor mixte şi HTTP este în creştere, potrivit datelor publicate vineri de producătorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab. Durata atacurilor mixte şi HTTP este, însă, în creştere, ceea ce poate indica faptul că infractorii recurg la tehnici de atacuri DDoS mai complexe, potrivit companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Costul scăzut al închirierii de servicii DDoS face ca acest tip de atac să fie unul dintre cele mai ieftine, la îndemâna competitorilor neloiali sau a „trolilor”. Companiile, indiferent de dimensiune sau de domeniul de activitate, se pot confrunta cu această ameninţare, suferind pierderi financiare şi fiindu-le afectată reputaţia, dacă nu îşi mai pot accesa resursele web”, se arată în raport.

În ciuda scăderii numărului de atacuri DDoS în 2018, specialiştii avertizează că este prea devreme să ne bucurăm, pentru că nu înseamnă că le-a scăzut şi gravitatea. Potrivit cercetătorilor Kaspersky Lab, pentru că din ce în ce mai multe organizaţii adoptă soluţii ca să se protejeze de atacuri simple DDoS, este foarte probabil ca 2019 să-i determine pe atacatori să-şi îmbunătăţească abilităţile şi să poată trece peste măsurile de protecţie DDoS.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Deşi numărul de atacuri scade, o analiză a experţilor Kaspersky Lab a arătat că durata medie de atac este în creştere. Comparativ cu începutul anului, durata medie a crescut de peste două ori – de la 95 de minute în T1, la 218 minute, în T4. Este demn de remarcat că atacurile de tip UDP flood (când un atacator trimite un număr mare de pachete UDP către port-urile de server ale victimei şi îl face imposibil de folosit), care sunt responsabile de aproape jumătate dintre atacurile DDoS (49%) din 2018, au fost foarte scurte şi rar au durat mai mult de 5 minute”, se arată în raport.

Experţii Kaspersky Lab presupun că scăderea duratei atacurilor UDP arată că piaţa atacurilor mai uşor de organizat este în scădere, iar protecţia împotriva atacurilor DDoS de acest tip este tot mai răspândită, făcându-le ineficiente în majoritatea cazurilor.

Cercetătorii bănuiesc că atacatorii au lansat mai multe atacuri UDP pentru a testa dacă resursele unei ţinte sunt protejate sau nu. Astfel, dacă devine clar imediat că tentativele nu au succes, răufăcătorii opresc atacul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.