Autorităţile române au capturat aproape 39 de milioane de ţigări de contrabandă în prima jumătate a anului, iar valoarea pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei, conform datelor centralizate de stopcontrabanda.ro.
În primele şase luni, un pachet de ţigări s-a vândut pe piaţa neagră cu circa 9,8 lei. Preţul mediu al unui pachet legal, pentru care producătorii plătesc taxe şi accize, este cu 60% mai mare, apropiindu-se de valoarea de 16 lei.
Conform datelor centralizate de către stopcontrabanda.ro, autorităţile au făcut cele mai multe confiscări în regiunile în care se consumă cele mai multe ţigări de contrabandă. Astfel, aproape jumătate dintre capturi, însumând circa 15 milioane de ţigarete, au fost făcute în regiunea Nord-Est a ţării, în care peste 40% din ţigările fumate sunt de contrabandă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Autorităţile duc o luptă grea cu reţele de contrabandă bine organizate, fără scrupule, care fac profituri uriaşe şi care dispun de echipamente şi finanţare. Tocmai de aceea e necesar să fie alocate resurse pentru stoparea acestui fenomen care face rău nu doar economiei şi companiilor corecte, ci şi consumatorilor“, a declarat directorul juridic şi pentru relaţii publice în cadrul British American Tobacco România, Ileana Dumitru.
Conform ultimelor date publicate de către compania Novel research, piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai 2018 la 16,1% din totalul consumului (cu 1,1 p.p. mai puţin faţă de martie 2018). Procentul se află în continuare peste media pieţei negre din 2017, de 16%.
Datele sunt disponibile pe site-ul www.stopcontrabanda.ro, parte a campaniei de informare desfăşurată de către British American Tobacco România, care integrează în timp real datele transmise de autorităţi referitoare la capturile ţigărilor de contrabandă.
Campania “Stop Contrabanda” a fost demarată de către British American Tobacco în luna martie a anului 2017 şi permite o analiză comparativă atât între regiunile ţării, cât şi între diferite intervale de timp, la nivel naţional sau regional.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.