Grupul BRICS va genera cea mai mare parte a creşterii economice globale în următorii ani, datorită dimensiunii sale şi creşterii relativ rapide în comparaţie cu naţiunile occidentale dezvoltate, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, la un forum de afaceri BRICS, înainte de un summit al organizaţiei care va avea loc în Rusia între 22-24 octombrie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Putin speră să consolideze BRICS - care s-a extins pentru a include Egiptul, Etiopia, Iranul şi Emiratele Arabe Unite, alături de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - ca o contrapondere puternică la Occident în politica şi comerţul global.

Liderul de la Kremlin urmează să găzduiască un summit BRICS în oraşul rus Kazan în perioada 22-24 octombrie.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Ţările din asociaţia noastră sunt, în esenţă, motoarele creşterii economice globale. În viitorul apropiat, BRICS va genera principala creştere a PIB-ului global", a declarat Putin oficialilor şi oamenilor de afaceri la un forum de afaceri BRICS la Moscova.

”Creşterea economică a membrilor BRICS va depinde din ce în ce mai puţin de influenţe sau interferenţe externe. Aceasta este, în esenţă, suveranitatea economică”, a adăugat Putin.

Summitul de săptămâna viitoare este prezentat de Moscova ca o dovadă că eforturile Occidentului de a izola Rusia din cauza acţiunilor sale în Ucraina au eşuat.

Rusia doreşte ca alte ţări să colaboreze cu ea pentru a reforma sistemul financiar global şi a pune capăt dominaţiei dolarului american.

China, India şi Emiratele Arabe Unite au confirmat vineri că liderii lor vor participa la summitul de la Kazan.

'PORŢILE SUNT DESCHISE'

Putin a declarat că 30 de ţări din întreaga lume şi-au exprimat interesul pentru cooperarea cu grupul BRICS şi că summitul de săptămâna viitoare va lua în considerare opţiuni posibile pentru extinderea în continuare a grupului.

”Porţile sunt deschise, nu excludem pe nimeni”, a spus Putin reporterilor din ţările BRICS.

Putin a menţionat câteva dintre iniţiativele pe care Rusia le-a prezentat anterior înainte de summit, inclusiv un sistem comun de plăţi transfrontaliere şi o companie de reasigurare.

Putin a spus că membrii grupului lucrează la un sistem de mesagerie financiară similar cu SWIFT, imun la sancţiunile occidentale, şi la utilizarea monedelor digitale naţionale pentru finanţarea proiectelor de investiţii cu potenţial mare de creştere în interiorul şi în afara BRICS.

El a subliniat că iniţiativele financiare ale Rusiei pentru summit implică utilizarea extinsă a monedelor naţionale, în timp ce discuţiile despre crearea unei monede unice pentru grupul BRICS sunt ”premature”.

El a cerut Noii Bănci pentru Dezvoltare (New Development Bank), singura instituţie multilaterală de dezvoltare funcţională a BRICS, să investească în tehnologie şi infrastructură în ţările din Sudul Global.

”Ca instituţie de dezvoltare, banca serveşte deja ca o alternativă la multe mecanisme financiare occidentale, şi, în mod natural, vom continua să o dezvoltăm”, a spus Putin. El a solicitat mai multe investiţii în comerţul electronic şi inteligenţa artificială.

Putin a încercat să promoveze noile megaproiecte de transport ale Rusiei, cum ar fi Ruta Mării Arctice şi coridorul Nord-Sud, care leagă Rusia de Golful Persic şi Oceanul Indian prin Marea Caspică şi Iran.

”Este cheia pentru creşterea transportului de mărfuri între continentele eurasiatic şi african", a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.