Un acord între SUA şi Iran, care se conturează pentru a reînvia acordul nuclear al Teheranului convenit în 2015 cu puterile mondiale, stabileşte paşii reciproci necesari pentru a aduce ambele părţi înapoi în deplină conformitate, iar primul dintre aceşti paşi nu include derogările de la sancţiunile petroliere, spun diplomaţi citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trimişii din Iran, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania, Uniunea Europeană şi Statele Unite încă negociază detaliile proiectului de acord, pe fondul avertismentelor occidentale că timpul trece înainte ca acordul iniţial să devină inutil.

Delegaţii spun că o mare parte din text este soluţionată, dar rămân unele probleme spinoase.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Obiectivul general este de a reveni la acordul iniţial de ridicare a sancţiunilor împotriva Iranului, inclusiv a celor care au redus vânzările cruciale de petrol, în schimbul unor restricţii asupra activităţilor sale nucleare care prelungesc timpul necesar pentru a produce suficient uraniu îmbogăţit pentru o bombă atomică.

 Iranul a încălcat multe dintre aceste restricţii ca răspuns la retragerea SUA din acord în 2018 şi la reimpunerea sancţiunilor în timpul mandatului fostului preşedinte Donald Trump.

În timp ce acordul din 2015 a plafonat îmbogăţirea uraniului la o puritate fisionabilă de 3,67%, Iranul îmbogăţeşte acum până la 60%, aproape de calitatea necesară armelor nucleare.

Iranul insistă că obiectivele sale sunt în întregime paşnice şi că vrea să stăpânească tehnologia nucleară pentru uz civil.

Dar puterile occidentale spun că niciun alt stat nu a îmbogăţit uraniu la un nivel atât de înalt fără să dezvolte arme nucleare, iar progresele Iranului de la retragerea SUA din acord înseamnă că acordul din 2015 va fi în curând golit complet.

Proiectul de text al acordului, care are mai mult de 20 de pagini, prevede o succesiune de paşi care urmează să fie implementaţi odată ce acesta va fi aprobat de părţile rămase în acord, începând cu o fază care include suspendarea de către Iran a îmbogăţirii uraniului cu o puritate de peste 5%, au spus diplomaţi familiarizaţi cu negocierile.

Textul face, de asemenea, aluzie la alte măsuri despre care diplomaţii spun că includ deblocarea a aproximativ 7 miliarde de dolari din fonduri iraniene aflate în băncile sud-coreene sub sancţiunile SUA, precum şi eliberarea prizonierilor occidentali deţinuţi în Iran, despre care negociatorul principal al SUA, Robert Malley, a sugerat că este o condiţie pentru un acord.

Doar după ce setul iniţial de măsuri va fi adoptat şi confirmat, va începe faza principală de ridicare a sancţiunilor, culminând cu ceea ce mulţi diplomaţi numesc Ziua Reimplementării acordului din 2015.

Durata acestor etape nu a fost încă convenită, iar textul include un X pentru numărul de zile dintre zilele de referinţă, cum ar fi Ziua Re-Implementării, spun diplomaţii.

Diferiţi oficiali au estimat timpul între convenirea acordului până la Ziua Reimplementării de la o lună până la trei luni.

Iranul va reveni la limitele nucleare de bază, cum ar fi plafonul de 3,67% pentru puritatea îmbogăţirii, au spus diplomaţii.

Ca şi în acordul iniţial, denumit oficial Planul de acţiune cuprinzător comun (JCPOA), noul acord presupune ca Statele Unite să acorde derogări de la sancţiunile aplicate sectorului petrolier vital al Iranului, mai degrabă decât să le ridice definitiv.

Derogările trebui reconfirmate la fiecare câteva luni.

”Cu privire la exporturile de petrol, conform acordului, (fostul preşedinte al SUA, Barack) Obama şi Trump obişnuiau să emită derogări de 90 până la 120 de zile şi le-au reînnoit în mod constant până când Trump a încetat să o facă după părăsirea pactului.

”S-a căzut de acord ca aceste derogări să fie emise din nou, ", a spus un diplomat din Orientul Mijlociu care este informat despre discuţii.

Diplomaţii implicaţi în discuţiile care au început în urmă cu 10 luni au afirmat că rămâne neclar dacă se va ajunge într-adevăr la un acord, invocând principiul conform căruia nimic nu este convenit până când nu este stabilit totul.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a declarat miercuri că Iranul trebuie să decidă în câteva zile dacă va face pasul, iar alţi oficiali au spus că următoarele două zile vor fi cruciale.

Problemele care rămân includ cererea Iranului ca Statele Unite să garanteze că nu se vor retrage din nou din acord.

Oficialii occidentali spun că este imposibil de dat o asigurare fermă, având în vedere dificultatea de a obliga guvernele viitoare.

Diplomatul din Orientul Mijlociu şi un oficial iranian au indicat, totuşi, că Teheranul este pregătit să accepte o măsură mai mică - că, în cazul unei încălcări de către SUA a pactului, Iranului i se va permite să îmbogăţească din nou uraniu cu o puritate de până la 60%.

Ridicarea unor sancţiuni deosebit de sensibile ar putea necesita, de asemenea, ca oficialii iranieni şi americani să se întâlnească direct, au spus mai mulţi diplomaţi.

Iranul a refuzat până acum întâlnirile faţă în faţă. Orice astfel de mişcare ar avea loc la sfârşitul negocierilor, au spus oficialii iranieni şi din Orientul Mijlociu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.