Guvernul a adoptat, vineri seară, două hotărâri prin care proiectele de investiţii ”Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa” şi ”Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Ghergheasa - Focşani” au fost declarate ca fiind de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.
O HG vizează proiectul ”Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa”.
”Declararea proiectului ca fiind de importanţă naţională apare ca firesc în contextul eforturilor constante ale Guvernului pentru realizarea obiectivelor de convergenţă şi apropiere semnificativă de media UE la principalii indicatori ai dezvoltării durabile”, a transmis Ministerul Economiei vineri seară, printr-un comunicat de presă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În prezent, în zona de nord a judeţului Mehedinţi precum şi în zona de centru şi sud a judeţului Caraş-Severin nu există conducte de alimentare cu gaze naturale.
”Pentru încălzirea locuinţelor şi prepararea hranei se folosesc lemne de foc, cărbuni şi gaze lichefiate. Acelaşi tip de combustibili sunt folosiţi şi pentru încălzirea spaţiilor societăţilor comerciale şi a obiectivelor social culturale existente. Aceşti combustibili creează disconfort, poluează mediul şi contribuie la defrişarea pădurilor. În condiţiile concurenţei cu societăţi similare din spatiul comunitar European, colectivităţile de oameni din mediul rural se confruntă cu probleme sociale şi economice. Asigurarea tuturor utilităţilor în mediul rural, va duce la atragerea de noi investitori, crearea de noi locuri de muncă şi în consecinţă dezvoltarea economico – socială a celor două judeţe. Această zonă beneficiază de o variată reţea de hoteluri, pensiuni turistice şi agroturistice şi baze de tratament. O evidenţiere a multiplelor ramuri ale turismului din zonele menţionate este reprezentată de turismul balneoclimateric oferit de staţiunea Băile Herculane care deţine un patrimoniu balneo-climateric şi cultural cu istoric bimilenar. În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a locuitorilor, în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă, alimentarea cu gaze naturale în această zonă este un obiectiv esenţial”, a mai transmis Ministerul Economiei.
Potrivit seusei citate, prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 113 de agenţi economici în judeţul Mehedinţi precum şi aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 231 de agenţi economici în judeţul Caraş Severin.
De asemenea, execuţia acestei conducte de transport va genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale a staţiunii turistice Băile Herculane, crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcţie, crearea posibilităţilor de câştiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori şi valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradul de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului şi la bugetele locale.
O altă HG vizează proiectul de investiţii ”Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Ghergheasa - Focşani” ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.
Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 25.500 consumatori casnici, 535 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 864 de agenţi economici.
De asemenea, execuţia acestei conducte de transport va genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale, crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcţie, crearea posibilităţilor de câştiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori şi valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradul de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului şi la bugetele locale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.