Un proiect în valoare de 180 de milioane de euro a fost semnat, luni, la sediul Consiliului Judeţean Timiş de către Rovana Plumb, ministrul pentru Fonduri Europene, Ilie Vlaicu, directorul Aquatim Timişoara şi Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, fiind vorba despre lucrări de canalizare şi staţii de pompare în zeci de localităţi din Timiş.
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Timiş, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de 180 de milioane de euro, din care 135 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. 20,7 milioane euro din acest proiect reprezintă contribuţia bugetului de stat, iar 3,2 milioane provin de la bugetul local şi 20,5 milioane euro co-finanţare Aquatim.
Contractul de finanţare s-a semnat în la sediul Consiliului Judeţean Timiş de catre ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb, directorul Aquatim Ilie Vlaicu şi preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra.
În zeci de localităţi din judeţ se vor face ample lucrări în sisteme de alimentare cu apă şi canalizare şi vor fi amenajate staţii de pompare.
Localităţile care vor beneficia de proiect sunt: Banloc, Balinţ, Bucovăţ, Buziaş, Cenad, Cenei, Checea, Ciacova, Deta, Făget, Fibiş, Gătaia, Găvojdia, Ghiroda, Giarmata, Giulvăz, Gottlob, Jebel, Jimbolia, Liebling, Livezile, Lovrin, Maşloc, Moşniţa Nouă, Otelec, Recaş, Remetea Mare, Sacoşu Turcesc, Şag, Saravale, Sânmihaiu Român, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Satchinez, Săcălaz, Secaş, Sînandrei, Ştiuca, Timişoara, Tomeşti, Tormac, Traian Vuia, Uivar, Victor Vlad Delamarina.
„Tehnic, acest proiect înseamnă investiţii în 81 de localităţi din judeţul Timiş, este vorba de 45 de primării. Aşadar sunt investiţii masive în tot judeţul Timiş. Înseamnă uzine de apă noi, uzine de apă reabilitate, şase staţii de epurare. De asemenea este vorba de vreo 483 de kiloemtri de reţea de apă, 412 kilometri de reţea de canalizare”, a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
Vor fi realizate 22 de staţii de tratare a apei, 483 kilometri de conducte de alimentare cu apă, şase staţii de epurare, 412 kilometri de reţele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului şi un sistem SCADA regional. Lucrarile se vor desfăşura în perioada 2019 – 2023.
„Pentru întreg judeţul înseamnă un moment istoric pentru că astăzi am semnat cel mai mare proiect pe fonduri europene, 180 de milioane de euro”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.
Judeţul Timiş este în top trei judeţe ca şi număr de proiecte accesate pe fonduri europene, a anunţat ministrul Rovana Plumb.
”Din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene judeţul Timiş, ca şi număr de proiecte, ca şi plăţi făcute către beneficiar, este in top 3. Judeţul Timiş are în momentul de faţă peste 1.600 de contracte de finanţare, cu o valoare alocată de 4,4 miliarde de lei, din care plăţi către benficiar sunt în jur de 2 miliarde de lei.Toţi aceşti bani se regăsesc în obiective de investiţii, fie că vorbim de infrastructură în domeniul educaţiei, creşe, şcoli, grădiniţe, fie că vorbim de investiţii în infrastructura de sănătate, unităţi de primiri urgenţe, ambulatorii, fie că vorbim de drumuri comunale sau orăşeneşti, fie că vorbim de conectivitatea cu drumurile europene, pentru că ştiţi bine că avem şi finanţare unor noduri din autostrăzi. De asemenea infrastrcutura de apă şi canal care înseamnă servicii de utilitate publică, investiţii în mediul de afaceri, start-up-uri, deci practic toate domeniile vieţii noastre sunt finanţate cu fonduri europene. Deocamdată vorbim de judeţul Timiş, pentru care în etapa aceasta, pentru acest proiect, vor beneficia 380.000 de cetăţeni de infrastructură de apă potabilă şi 53.000 de infrastructură de apă uzată”, a declarat Rovana Plumb.
Aquatim, societatea de apă şi canalizare din judeţul Timiş, se află deja la al treilea mare proiect de investiţii cu fonduri nerambursabile, după ce a fost semnat un alt proiect de 45,32 milioane de euro şi un altul de 118,87 milioane de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.