Romsilva derulează un amplu program de corectare a torenţilor, care presupune refacerea a cel puţin şase structuri de reţinere a aluviunilor, ridicarea a cel puţin 30 de noi construcţii aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren, construirea de garduri de vegetaţie, prin aceste lucrări urmând a fi reabilitaţi peste 30 de kilometri de albii torenţiale. Programul presupune investiţii de peste 109 milioane de lei, lucrările din bazinul hidrografic Pârâul Leşului fiind în plină derulare.
”Suntem la Romsilva - Directia Silvica Suceava, Ocolul Silvic Crucea de unde vă prezentăm câteva imagini de la obiectivul de investiţii «Corectarea torenţilor din bazinul hidrografic Pârâul Leşului» care urmăreşte o lungime de albie corectata de 3 kilometri. Lucrările în curs de corectare a torenţilor bazinul hidrografic Pârâul Leşului efectuate de către colegii noştri de la Direcţia Silvică Suceava, sunt finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, au transmis, luni, oficialii Romsilva, într-un mesaj pe pagina de Facebook.
Potrivit acestora, ”lucrările de corectare a torenţilor sunt construite de silvicultorii Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva în zonele montane, pentru a proteja comunităţile locale, aşezările umane, căile de comunicaţie şi reţelele de transport sau construcţiile hidrotehnice din aval”.
”Lucrările de corectare a torenţilor sunt construcţii specifice, complexe, care includ baraje, praguri de scurgere, ziduri de sprijin şi consolidări de mal şi alte lucrări, la care se adaugă lucrări de împădurire pentru stabilizarea solului din jur. Amenajările de corectare a torenţilor au rolul de a prelua undele de viitură care se formează în zonele de munte, de a reduce viteza scurgerii apelor în torenţi, de a consuma energia cinetică prin trepte cu energie potenţială, iar efectul barajelor se vede în special în perioadele cu ploi torenţiale”, a mai transmis sursa citată.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva derulează un amplu program, în valoare de 109,56 milioane de lei, fără TVA, pentru realizarea lucrărilor de corectare a torenţilor, în urma semnării unui contract cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Programul prevede refacerea a cel puţin şase structuri de reţinere a aluviunilor, ridicarea a cel puţin 30 de noi construcţii aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren, construirea de garduri de vegetaţie, prin aceste lucrări urmând a fi reabilitaţi peste 30 de kilometri de albii torenţiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.