Profitul net al Gazprom a scăzut în 2022 cu peste 40%, până la 1.226 miliarde de ruble (15,77 miliarde dolari) anul trecut, din cauza majorării impozitelor din a doua jumătate a anului, a declarat marţi gigantul energetic rus, adăugând că nu va plăti un dividend pe întregul an, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Occidentul a introdus anul trecut o serie de sancţiuni împotriva Rusiei şi a companiilor de stat, din cauza acţiunilor militare ale Moscovei în Ucraina.

Exporturile de gaze ale Gazprom, o sursă cheie de venituri, nu au fost sancţionate direct, dar volumele exporturilor aproape s-au înjumătăţit anul trecut, la 101 miliarde de metri cubi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acţiunile Gazprom au scăzut cu aproximativ 4% după ce firma controlată de Kremlin a declarat că consiliul său de administraţie a decis să nu plătească un dividend pe un an întreg, în urma alocării unui dividend pe jumătate de an de 1.200 miliarde de ruble (15 miliarde de dolari).

"Considerăm rezultatele prezentate drept slabe. În afară de aceasta, consiliul de administraţie nu a anunţat un dividend pentru a doua jumătate a anului 2022", a scris Sinara Investbank.

”Veştile sunt destul de dezamăgitoare din punctul de vedere al atractivităţii investiţionale a Gazprom”, a spus aceasta, adăugând că recomandă vânzarea acţiunilor companiei.

Famil Sadigov, directorul general adjunct al Gazprom, a declarat că, deoarece plata dividendelor pe şase luni a depăşit deja nivelul ţintă de 50% din profitul net, s-a decis să se lase dividendul pe întregul an la egalitate cu plata preliminară.

”Nu am aşteptat rezultatele anului, ci le-am dat acţionarilor posibilitatea de a primi în avans o sumă atât de importantă. Din această cauză, dividendul primit are o valoare reală mai mare decât plata aceleiaşi sume la sfârşitul anului”, a spus el.

Sadygov a mai spus că profitul de bază, sau câştigul înainte de dobândă, impozite, depreciere şi amortizare, a ajuns la 3.600 miliarde de ruble anul trecut, la egalitate cu cel din 2021.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.