Direcţia Relaţii cu Publicul, Petiţii şi Educaţie Financiară, în fruntea căreia a fost delegată recent doctorul în filosofie Ioana Cazacu, rămâne în răspunderea prim-vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, în prezent Ovidiu Wlassopol. Tot sub prim-vicepreşedinte, pe postul de consilier pentru relaţia cu media, a fost numit recent Cristian Muntean, fost preşedinte al asociaţiei service-urilor independente(ASSAI), unul dintre cei mai vocali critici ai companiilor de asigurare şi, în acelaşi timp, unul dintre cei care au formulat plângeri către ASF în numele unor service-uri, scrie Profit.ro.
Contactat de Profit.ro, Cristian Muntean a arătat că, în pofida poziţiilor tranşante pe care le-a avut la adresa firmelor de asigurare (obiect al plângerilor adresate ASF) şi a apartenenţei sale din trecut la un grup cu interese total opuse firmelor de asigurare, prezenţa sa pe postul de consilier al executivului care se ocupă de petiţii nu poate fi interpretată ca un conflict de interese.
“Eu nu mă aflu în conflict, în condiţiile în care nu mai sunt în ASSAI. De asemenea, nu am în subordine nicio direcţie din ASF şi tot ceea ce pot face este să recomand anumite proceduri cu privire la modul în care petiţiile sunt instrumentate, în vederea oferirii unor soluţii concrete pentru petenţii care solicită sprijinul ASF. Recomand în continuare ca toţi cei care se simt nedreptăţiti de către asigurători să depună petiţii la ASF şi să apeleze la soluţionarea alternativă a litigiilor”, a explicat Muntean pentru Profit.ro.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De-a lungul timpului, Muntean a fost unul dintre cei mai vocali critici ai firmelor de asigurare, fapt vizibil inclusiv din postările sale pe reţelele de socializare.
Până de curând, Muntean a fost acid şi la adresa ASF, instituţie în care lucrează de la începutul acestui an. El este unul dintre cei care au militat pentru introducerea noii legi RCA într-o formă care măreşte considerabil influenţa service-urilor în procesele de constatare şi instrumentare a daunelor auto. Practic, graţie propunerilor formulate de ASSAI, condusă de Muntean, service-urile au rămas singure în procesul de constatare şi evaluare a daunelor, concluziile lor fiind impuse firmelor de asigurare.
O parte din petiţiile primite de ASF la adresa firmelor de asigurare sunt formulate chiar de către service-uri, iar o parte şi mai importantă sunt trimise de persoane fizice la îndemnul anumitor service-uri. Majoritatea petiţiilor vizează situaţii în care asigurătorii nu au achitat sau au achitat doar parţial reperaţiile făcute de service-uri.
Până recent, Muntean a fost apropiat de Florin Pandele, proprietarul AutoCar, unitatea service cea mai activă în ceea ce priveşte petiţiile trimise către ASF. Conflictele dintre AutoCar şi firmele de asigurare sau ASF sunt notorii în piaţă, nu de puţine ori având loc discuţii aprinse chiar la ASF, în prezenţa avocaţilor, scrie Profit.ro.
Responsabilii cu daunele din firmele de asigurare sunt deja obişnuiţi cu sutele de mesaje pe diverse tonuri primite de la AutoCar sau de la ASSAI, în perioada în care organizaţia era condusă de către Cristian Muntean.
În urma unei reorganizări parţiale şi a înfiinţării unei noi direcţii, majoritatea funcţiilor care vizează piaţa asigurărilor, inclusiv protecţia consumatorilor, au trecut în subordinea vicepreşedintelui responsabil de sector, Cornel Coca Constantinescu.
Practic, Direcţia Petiţii îşi pierde majoritatea atribuţiilor din zona protecţiei consumatorilor, ea trebuind să apeleze pentru rezolvarea problemelor semnalate în plângeri fie la Direcţia Supraveghere (atunci când sunt probleme grave de conformitate, cum ar fi depăşirea flagrantă a termenelor pentru constatarea sau plata daunelor), fie la nou înfiinţata Direcţie de Supraveghere Intermediari şi Supraveghere a Regulilor de Conduită (în cazul unor situaţii mai puţin clare care vizează consumatorii).
De altfel, noua direcţie de conduită este condusă de către Călin Rangu, cel care a reformat protecţia consumatorilor în ASF şi care a condus până de curând Direcţia Petiţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.