Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, director medical al Wiener Privatklinik, a declarat pentru News.ro că încă nu există în lume un vaccin care să acţioneze direct împotriva tumorilor, dar ”este mai probabil să mergem în direcţia în care cancerul devine o boală cronică”, precum diabetul sau hipertensiunea, cu care poţi trăi. Întrebat dacă ar putea fi inventat un medicament sau un vaccin care să elimine complet cancerul în viitor, acesta afirmă că nu vede această posibilitate. Peste 1.000 de pacienţi români s-au tratat în anul 2024 la Wiener Privatklinik, unul dintre cele mai mari spitale private din Austria, aceştia reprezentând 26% din totalul pacienţilor internaţionali ai spitalului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Christoph Zielinski este totodată director al WPK Academy CECC, profesor de oncologie medicală şi imunologie clinică.

”Avem doi piloni principali de tratament. Primul se bazează pe modificările moleculare ale tumorii, care au fost în mare parte caracterizate încă din 2006, prin intermediul Cancer Genome Atlas. Astfel, putem personaliza tratamentul fiecărui tip de cancer, utilizând medicamente specifice care vizează exact mutaţia moleculară prezentă. Acest tip de tratament poate fi aplicat în aproximativ 40-50% din cazurile de cancer. Al doilea tip de tratament implică utilizarea anticorpilor. Anticorpii pot acţiona în două moduri: fie blochează supresia globulelor albe de către tumoare, fie sporesc rezistenţa organismului împotriva dezvoltării tumorii. Mai există şi combinaţii de anticorpi cu chimioterapie. În acest caz, anticorpii transportă chimioterapia direct la celula tumorală, permiţând acţiunea directă asupra tumorii, fără a afecta restul organismului prin toxicitate”, a declarat pentru News.ro prof. univ. dr. Christoph Zielinski.

Întrebat despre numărul pacienţilor care ajung la clinică cu cancer în stadii incipiente, acesta a spus că un număr semnificativ de pacienţi cu cancer mamar ajung la clinică în stadii incipiente. Majoritatea celor care vin sunt in stadii avansate, au primit deja un tratament anterior şi nu ştiu cum să continue.

Christoph Zielinski mai spune că în acest moment, niciun tip de cancer nu ar putea fi prevenit doar cu un vaccin.

”Avem însă vaccinul împotriva HPV. Toţi cei cu vârste între aproximativ 10 şi 20 de ani, atât băieţi cât şi fete, ar trebui să primească vaccinul împotriva HPV pentru a preveni apariţia cancerului de col uterin şi a altor tipuri de cancer din zona ORL (ureche, nas, gât), care pot apărea în urma contactului cu virusul. Însă, acesta este un vaccin împotriva virusului, deoarece ştim că virusul cauzează tumora. Din păcate, încă nu avem un vaccin care să acţioneze direct împotriva tumorilor”, a spus reprezentantul WPK.

Întrebat dacă ar putea fi inventat un medicament sau un vaccin care să elimine complet cancerul în viitor, acesta spune că nu vede această posibilitate.

”Este mai probabil să mergem în direcţia în care cancerul devine o boală cronică, precum diabetul sau hipertensiunea, cu care poţi trăi”, a precizat el.

Vorbind despre faptul că poluarea este unul dintre factorii care favorizează apariţia cancerului, acesta a afirmat că nu are o evidenţă despre numărul pacienţilor care locuiesc în medii poluate, dar că, de exemplu, în oraşele din China, poluarea cauzează un număr semnificativ de cancere pulmonare.

”Acest lucru este cauzat de faptul că multe oraşe chineze sunt extrem de poluate, cum este cazul Beijingului. Ştim, de asemenea, mecanismul prin care acest lucru funcţionează: poluarea activează anumite mecanisme moleculare care duc la apariţia cancerului pulmonar”, a adăugat el.

Spitalul Wiener Privatklinik (WPK), unul dintre cele mai mari spitale private din Austria, a tratat peste 1.000 de pacienţi români în 2024. România rămâne principala sursă de pacienţi internaţionali a spitalului, reprezentând 26% din totalul acestora.

Principala afecţiune medicală pentru care românii s-au adresat spitalului din Viena anul trecut a fost cancerul. Astfel, din totalul pacienţilor români, aproximativ 60% au accesat servicii oncologice oferite de WPK Central European Academy Cancer Center. Cele mai frecvente diagnostice au fost cancerul de sân, cancerul de piele, cancerul pulmonar şi cancerul gastrointestinal. Pe locul al doilea, după tratamentele oncologice, se situează intervenţiile chirurgicale complexe de ortopedie-traumatologie, medicină internă, precum şi alte specialităţi chirurgicale.

Spitalul colaborează cu peste 300 de experţi de talie internaţională, unii dintre aceştia incluşi în Top 2% al celor mai citaţi oameni de ştiinţă din lume.

Wiener Privatklinik a demarat investiţii în valoare de 50 de milioane de euro pentru extinderea infrastructurii printr-o nouă clădire adiacentă, care va dubla dimensiunea actuală a spitalului. Noua clădire, aflată în proces de consolidare, renovare şi dotare cu tehnologie de ultimă generaţie, va deveni operaţională în perioada următoare.

WPK deţine două birouri de reprezentanţă în Bucureşti şi Timişoara.

Wiener Privatklinik, înfiinţat în 1871, cu sediul la Viena, este unul dintre cele mai mari spitale private din Austria şi acoperă peste 30 de specialităţi medicale, având 10 centre de competenţă, 145 de paturi, un departament de chirurgie cu 4 săli de operaţie şi un centru de radiologie dotat cu PET-CT şi medicină nucleară. În cadrul spitalului WPK s-a înfiinţat, în 2020, singurul centru privat de radioterapie din Austria. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.