Primăria Capitalei vrea să-şi reducă, la jumătatea anului, bugetul de cheltuieli alocat pentru acest an cu 608,5 milioane lei (129 milioane euro), circa 9% din bugetul alocat iniţial, printre bugetele vizate de tăieri fiind cele pentru salariile de bază ale angajaţilor, minus 20 milioane lei (4,2 milioane euro), potrivit proiectului de rectificare publicat pe site-ul instituţiei. Totodată, cheltuielile cu dobânzile aferente datoriei interne directe cresc cu 13,36 milioane lei (2,8 milioane euro).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La începutul anului, primăria estimase un buget total al cheltuielilor pentru bugetul local de 6,865 miliarde lei. Acum, potrivit proiectului, primăria vrea să reducă bugetul la 6,257 miliarde lei. Rectificarea arată o scădere importantă a veniturilor estimate pentru acest an.

Astfel, la începutul anului, instituţia estima venituri de 6,822 miliarde lei, iar acum, estimarea este redusă la 6,213 miliarde lei. Pe lângă salarii, alte cheltuieli importante sunt reduse de la ”bunuri şi servicii”, minus 31,1 milioane lei, din care numai bugetul pentru reclamă şi publicitate suferă o reducere de 2,5 milioane lei. În plus, bugetele alocate deplasărilor interne şi internaţionale suferă o reducere totală de 2,8 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totodată, este redus cu 10 milioane lei bugetul alocat pentru lucrările de consolidare şi reabilitare a fostului sediu din Bd. Regina Elisabeta 29-31 al Primăriei Sectorului 5, clădire monument istoric. Mai mult, este redus bugetul alocat pentru ordine publică cu 8,34 milioane lei, din care cel alocat poliţiei locale este tăiat cu 3,445 milioane lei.

Totodată, suma alocată protecţiei civile şi protecţiei împotriva incendiilor este tăiată cu 4,9 milioane lei. Un alt buget redus considerabil, minus 35,681 milioane lei, este cel alocat învăţământului. Din acesta, 8 milioane lei sunt tăiate din suma alocată construcţiei de grădiniţe.

O reducere importantă este la secţiunea ”cultură, recreere şi religie”, unde suma totală este redusă cu 90,28 milioane lei, aproape 12%. La sănătate, bugetul este redus cu 11 milioane lei, fiind afectată suma alocată Spitalului Metropolitan.

Suma alocată pentru ”locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” este redusă cu 87,25 milioane lei. Din această sumă, 26,26 milioane lei sunt reduse din bugetul alocat dezvoltării de locuinţe, iar 21 milioane lei din cheltuielile pentru reţeaua de alimentare cu apă.

Bugetul alocat subvenţiilor pentru energia termică este redus cu 300 milioane lei, 37% din total. Bugetul alocat modernizării şi reabilitării străzilor este, de asemenea, redus cu 53,6 milioane lei. Sunt reduse sumele alocate pentru modernizarea infrastructurii în Piaţa Sudului şi Piaţa Eroii Revoluţiei. De asemenea, este redus bugetul alocat pentru străpungerea Buzeşti-Uranus.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a declarat în 10 iunie că toate oraşele şi municipiile sunt într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar şi că Guvernul României, ”cel care a fost condus de facto de fostul preşedinte al partidului”, este vinovat.Ea a anunţat că Primăria a solicitat un împrumut de la Trezorerie, precizând că speră ca miercuri să fie aprobat, ”pentru a plăti o factură la gaze”.

Ulterior, mai mulţi primari s-au întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă pentru a încerca deblocarea situaţiei.

După ultima întâlnire, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care este şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, afirma că premierul s-a angajat că banii care le-au fost opriţi administraţiilor locale pe primele trei luni ale anului să fie recuperaţi la rectificarea bugetară, care ar putea avea loc luna viitoare.

"Am avut o discuţie şi avem angajamentul doamnei prim-ministru că banii care ne-au fost opriţi în afara discuţiei iniţiale pe primele trei luni ale anului vor fi recuperaţi la rectificarea de luna viitoare sau când va fi rectificarea bugetară. Asta este cel mai important aspect şi avem şi angajamentul doamnei prim-ministru că vor da un comunicat de presă în acest sens. De asemenea, avem angajamentul doamnei prim-ministru referitor la efectele Ordonanţei 114, care a făcut ca multe dintre contractele noastre pe partea de investiţii să crească. A zis că vor analiza modalitatea de a ne compensa în vreun fel această problemă care se reflectă tot în buget", a declarat, miercuri, Robert Negoiţă, după întâlnirea reprezentanţilor Asociaţiei Municipiilor din România cu premierul Viorica Dăncilă.

 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.