Preţurile petrolului au crescut uşor luni, în urma acordului de sâmbătă aş celor mai mari producători de a extinde reducerile record ale producţiei până la sfârşitul lunii iulie, în timp ce importurile de ţiţei ale Chinei au atins un nivel istoric în luna mai, transmite Reuters.
La ora 06:28 GMT (09:28 ora României), cotaţia petrolului Brent era în urcare cu 1,2%, la 42,81 dolari pe baril, în timp ce preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa din Statele Unite, era în creştere cu 0,8%, la 39,87 dolari pe baril.
Ambele preţuri au atins în timpul tranzacţiilor cel mai ridicat nivel de după 6 martie, de 43,41 dolari, respectiv 40,44 de dolari pe baril.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preţul petrolului Brent aproape s-a dublat de când OPEC, Rusia şi alte state aliate, cunoscute sub numele de OPEC+, au convenit în luna aprilie să reducă livrările de ţiţei cu 9,7 milioane de barili pe zi, în perioada mai-iunie, pentru a susţine cotaţiile care s-au prăbuşit din cauza crizei coronavirusului.
Sâmbătă, statele din OPEC+ au convenit să extindă acordul de reducere a livrărilor cu 10% din oferta globală pentru a treia lună, până la sfârşitul lunii iulie. În urma deciziei, Arabia Saudită, care este cel mai mare exportator de petrol din lume, a majorat preţurile lunare ale ţiţeiului aferente lunii iulie.
Un analist al băncii OCBC din Singapore, Howie Lee, a declarat că noul acord este sub aşteptările pieţei, pentru o prelungire cu trei luni a reducerii livrărilor.
El a subliniat că petrolul Brent şi petrolul WTI au nevoie de factori de stimulare mai puternici pentru ca preţurile să revină la nivelurile anterioare datei de 6 martie, când s-au prăbuşit după ce OPEC şi Rusia nu au reuşit să ajungă la un acord pentru restrângerea livrărilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.