Preţurile petrolului au scăzut luni, în pofida acordului convenit de statele membre ale OPEC şi aliaţii organizaţiei, între care şi Rusia, pentru o reducere record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acordul finalizat duminică după discuţii maraton, desfăşurate pe parcursul a patru zile, reprezintă cea mai mare reducere a producţiei de petrol din istorie.

Preţul petrolului West Texas Intermediate a scăzut luni cu 1,54%, la 22,41 dolari pe baril, după ce pe parcursul tranzacţiilor a urcat cu până la 8%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a închis în urcare cu numai 33 de cenţi, la 31,81 de dolari pe baril.

Grupul de producători, cunoscut sub numele de OPEC+, a propus iniţial ca producţia de petrol să fie redusă cu 10 milioane de barili pe zi, reprezentând circa 10% din livrările de ţiţei la nivel global, dar Mexicul a refuzat să suporte reducerea care îi revenea. Potrivit noului acord, Mexicul va reduce lvrările de petrol cu 100.000 de barili pe zi, faţă de alocarea iniţială de 400.000 de barili pe zi.

Reducerea producţiei de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi va intra în vigoare pe 1 mai şi va fi aplicată până la sfârşitul lunii iunie. Ulterior, reducerea va fi limitată la 7,7 milioane de barili pe zi din iulie şi până la sfârşitul anului 2020 şi la 5,8 milioane de barili pe zi din ianuarie 2021 şi până în aprilie 2022.

Grupul, care reuneşte 23 de ţări producătoare de petrol, se va reuni din nou pe 10 iunie pentru a stabili dacă vor fi necesare noi măsuri.

Preţurile petrolului  Brent şi WTI au scăzut cu mai mult de jumătate faţă de nivelurile înregistrate la începutul acestui an, din cauza prăbuşirii cererii provocată de pandemia de coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.