Preţurile petrolului au scăzut joi cu 3%, la un nou minim al ultimelor trei luni, din cauza temerilor legate de posibilul impact economic al epidemiei provocate de coronavirusul din China, care continuă să se extindă la nivel global, în timp ce piaţa ia în considerare şi posibilitatea ca OPEC să organizeze o reuniune mai devreme decât era planificat, transmite Reuters.
Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 1,78 dolari, respectiv cu 3%, după ce în timpul tranzacţiilor a coborât la 57,9 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după 10 octombrie.
Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a consemnat o scădere de 1,49 dolari, sau de 2,8%, la 51,84 dolari pe baril. În timpul tranzacţiilor, cotaţia petrolului american a atins la rândul ei cel mai redus nivel de după 10 octombrie.
Preţurile s-au stabilizat în ultimele zile la minime ale ultimelor trei luni, investitorii încercând că evalueze impactul pe care l-ar putea epidemia asupra cererii de petrol şi produse petroliere.
”Piaţa doreşte să privească dincolo de acest caz, dar trebuie să ştie clar dacă virusul poate fi ţinut sb control”, a declarat Phil Flynn, analist la firma Price Futures Group din Chicago.
Numărul cazurilor de infecţii, care ar putea avea un impact puternic asupra economiei chineze, a depăşit 8.100 şi este mai mare decât numărul cazurilor provocate de virusul SARS în perioada 2002-2003.
Centrul pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din SUA a anunţat joi că în Statele Unite au fost confirmate şase cazuri.
Statele au început joi să izoleze sute de cetăţeni evacuaţi din oraşul chinez Wuhan, pentri a opri răspândirea epidemiei care a ucis 170 de oameni.
Arabia Saudită a deschis o discuţie despre devansarea viitoarei reuniuni a OPEC+ din martie în februarie, au declarat patru surse din OPEC+, au spus sursele, după declinul recent al preţurilor petrolului.
Nu a fost luată o decizie finală referitoare la o nouă dată pentru reuniunea OPEC şi nu toţi membrii sunt de acord, fiind posibil ca Iranul să se opună, au spus surse din OPEC+.
”Singurul lucru care poate schimba tendinţa actuală este o reuniune urgentă a OPEC”, a spus Olivier Jakob, de la firma de consultanţă Petromatrix.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.