Preţurile petrolului au crescut vineri cu peste 3%, susţinute de reducerea concretă şi ameninţările de reducere a producţiei, dar contractele futures au scăzut pe ansamblul săptămânii, pentru a doua oară consecutiv, pe fondul majorărilor agresive ale ratelor dobânzii de către băncile centrale şi al restricţiilor Chinei legate de Covid-19, care afectează perspectivele cererii, transmite Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va opri exporturile de petrol şi gaze către Europa dacă vor fi impuse plafoane de preţ, în timp ce o mică reducere a planurilor de producţie de petrol ale OPEC+, anunţată săptămâna aceasta.
Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 3,3 dolari, sau cu 3,7%, la 92,45 dolari pe baril.
Cotaţia ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 3,11 dolari, sau cu 3,7%, la 86,65 dolari pe baril.
”În următoarele luni, Occidentul va trebui să se confrunte cu riscul de a pierde resursele ruseşti de energie şi de creştere a preţurilor petrolului”, a declarat Stephen Brennock, de la firma de brokeraj pentru petrol PVM.
Presat de îngrijorările legate de recesiune şi cerere, preţul petrolului Brent a scăzut faţă de nivelul atins în martie, apropiat de maximul său istoric de 147 de dolari, după ce Rusia a invadat Ucraina.
În ciuda revenirii de vineri, ambele valori de referinţă pentru ţiţei au scăzut pe ansamblul săptămânii, petrolul Brent cu aproximativ 1,4% după ce, la un moment dat, a atins cel mai redus nivel din ianuarie.
Preţul petrolului WTI a coborât pe ansamblul săptămânii cu 0,9%.
Un oficial al Departamentului de Energie al SUA a declarat că oficialii de la Casa Albă nu iau în considerare noi eliberări de petrol din Rezerva Strategică de Petrol (SPR) a SUA, în acest moment, dincolo de cele 180 de milioane de barili pe care preşedintele Joe Biden le-a anunţat cu luni în urmă.
Anterior, secretarul pentru Energie, Jennifer Granholm, declarase pentru Reuters că administraţia cântăreşte necesitatea unor noi eliberări de petrol din rezerva strategică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.