Preţurile petrolului au crescut vineri cu peste 3%, susţinute de reducerea concretă şi ameninţările de reducere a producţiei, dar contractele futures au scăzut pe ansamblul săptămânii, pentru a doua oară consecutiv, pe fondul majorărilor agresive ale ratelor dobânzii de către băncile centrale şi al restricţiilor Chinei legate de Covid-19, care afectează perspectivele cererii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va opri exporturile de petrol şi gaze către Europa dacă vor fi impuse plafoane de preţ, în timp ce o mică reducere a planurilor de producţie de petrol ale OPEC+, anunţată săptămâna aceasta.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 3,3 dolari, sau cu 3,7%, la 92,45 dolari pe baril.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cotaţia ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 3,11 dolari, sau cu 3,7%, la 86,65 dolari pe baril.

”În următoarele luni, Occidentul va trebui să se confrunte cu riscul de a pierde resursele ruseşti de energie şi de creştere a preţurilor petrolului”, a declarat Stephen Brennock,  de la firma de brokeraj pentru petrol PVM.

Presat de îngrijorările legate de recesiune şi cerere, preţul petrolului Brent a scăzut faţă de nivelul atins în martie, apropiat de maximul său istoric de 147 de dolari, după ce Rusia a invadat Ucraina.

În ciuda revenirii de vineri, ambele valori de referinţă pentru ţiţei au scăzut pe ansamblul săptămânii, petrolul Brent cu aproximativ 1,4% după ce, la un moment dat, a atins cel mai redus nivel din ianuarie.

Preţul petrolului WTI a coborât pe ansamblul săptămânii cu 0,9%.

Un oficial al Departamentului de Energie al SUA a declarat că oficialii de la Casa Albă nu iau în considerare noi eliberări de petrol din Rezerva Strategică de Petrol (SPR) a SUA, în acest moment, dincolo de cele 180 de milioane de barili pe care preşedintele Joe Biden le-a anunţat cu luni în urmă.

Anterior, secretarul pentru Energie, Jennifer Granholm, declarase pentru Reuters că administraţia cântăreşte necesitatea unor noi eliberări de petrol din rezerva strategică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.