Preţurile petrolului au crescut joi cu peste 3%, extinzând câştigurile din sesiunea precedentă, impulsionate de slăbiciunea dolarului şi estimările Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) privind cererea de petrol pentru anul viitor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 3 dolari, sau cu 4%, la 77,26 dolari pe baril.

Ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) fost cotat în creşetere cu 2,89 dolari, sau cu 4,2%, la 72,36 dolari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Piaţa şi-a revenit după ce a scăzut miercuri la un minim al ultimelor aproape şase luni.

Consumul mondial de petrol va creşte cu 1,1 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, a declarat AIE într-un raport lunar, estimarea fiind mai mare cu 130.000 de barili pe zi faţă de prognoza anterioară, agenţia invocând o îmbunătăţire a perspectivelor pentru Statele Unite şi preţuri mai scăzute ale petrolului.

Estimarea pentru 2024 este mai puţin de jumătate din prognoza Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

O scădere a dolarului, după ce banca centrală a SUA a semnalat miercuri costuri mai mici ale împrumuturilor pentru 2024, a impulsionat de asemenea preţurile.

Dolarul a scăzut joi la un nou minim al ultimelor patru luni, după ce ultimele previziuni economice ale Rezervei Federale din SUA au indicat că ciclul de creştere a ratei dobânzii de referinţă probabil s-a încheiat, iar în 2024 vor veni costuri de împrumut mai mici.

"Evident că starea de spirit pentru petrol s-a schimbat dramatic. Unul dintre principalii catalizatori pentru eliminarea volatilităţii din piaţă a fost Rezerva Federală", a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Ratele mai mici ale dobânzilor reduc costurile împrumuturilor de consum, ceea ce poate stimula creşterea economică şi cererea de petrol.

Un dolar mai slab face petrolul mai puţin scump pentru cumpărătorii străini.

Între timp, Banca Centrală Europeană a respins joi aşteptările privind reducerile iminente ale ratelor dobânzilor, reafirmând că costurile îndatorării vor rămâne la niveluri record, în ciuda aşteptărilor inflaţioniste mai scăzute.

Investitorii în petrol vor intra în 2024 cu îngrijorări mari cu privire la încetinirea creşterii economice şi la supraoferta, în timp ce tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea declanşa volatilitatea preţurilor.

Valoarea contractelor Brent de referinţă a fost în medie de aproximativ 80 de dolari pe baril în acest an. Un sondaj Reuters format din 30 de previziuni ale economiştilor şi analiştilor arată că ţiţeiul Brent va avea un preţ mediu de 84,43 dolari pe baril în 2024.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.