Preţurile petrolului au crescut joi cu 1,7% deoarece Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anticipat o piaţă cu o ofertă mai strânsă în 2024 şi şi-a mărit estimarea cu privire la creşterea cererii de petrol în acest an, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent pentru luna mai au crescut cu 1,45 dolari, sau cu 1,7%, la 85,48 dolari pe baril, după ce în timpul tranzacţiilor au atins un maxim de 85,53 dolari, cel mai mare de la începutul lunii noiembrie.

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) pentru aprilie a crescut cu 1,71 dolari, sau 2,1%, la 81,42 dolari pe baril.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Preţul petrolului Brent s-a stabilit miercuri la peste 84 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie, ambele valori de referinţă consemnând câştiguri de aproape 3%.

”Este posibil ca piaţa să fi fost pregătită pentru achiziţii ulterioare, după ce loviturile cu drone ucrainene au deteriorat trei rafinării de petrol ruseşti şi stocurile din SUA au scăzut săptămâna trecută, dar piaţa a primit o nouă creştere din raportul lunar al pieţei petrolului de joi, al Agenţiei Internaţionale pentru Energie”, a spus Tim Evans, un analist independent al pieţei petroliere.

AIE şi-a mărit estimarea cu privire la creşterea cererii de petrol în 2024 pentru a patra oară din noiembrie, deoarece atacurile Houthi perturbă transportul maritim la Marea Roşie, dar a avertizat că ”încetinirea economică globală acţionează ca factor advers suplimentar pentru utilizarea petrolului”.

AIE anticipează că cererea de petrol va creşte cu 1,3 milioane de barili pe zi în 2024, cu 110.000 de barili pe zi mai mult faţă de luna trecută, dar tot mai mică decât creşterea de 2,3 milioane de barili pe zi de anul trecut.

AIE şi-a redus, de asemenea, prognoza de aprovizionare pentru 2024 şi acum se aşteaptă ca oferta de petrol să crească cu 800.000 bpd, până la 102,9 milioane bpd în acest an.

Ministerul rus al Energiei a declarat că se aşteaptă la o creştere a exporturilor de ţiţei din cauza întreruperii activităţii rafinăriilor.

Miercuri, atacurile cu drone ucrainene asupra instalaţiilor de rafinare din Rusia au continuat pentru a doua zi, vizând patru mari rafinării de petrol.

Exporturile maritime de carburanţi ale Rusiei au scăzut cu 1,5% faţă de luna precedentă, în februarie, din cauza timpului de oprire a rafinăriei ca urmare a atacurilor şi incendiilor cu drone din Ucraina.

Daunele aduse rafinăriilor ar putea reduce producţia de benzină din Rusia cu peste 10%, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţionare la BOK Financial, adăugând că mulţi traderi consideră că aprovizionarea cu combustibil mai restrânsă va continua pe termen scurt.

Între timp, în SUA, stocurile de ţiţei şi benzină au scăzut săptămâna trecută, au arătat miercuri datele guvernamentale, la benzinării fiind aşteptate preţuri mai mari în următoarele săptămâni, deoarece întreruperile majore ale activităţii rafinăriilor au redus aprovizionarea înainte de sezonul de vară.

Preţurile de producţie din SUA au crescut cu 0,6% în februarie, parţial pentru că preţurile benzinei au crescut cu mai mult decât estimările pentru un avans de 0,3%.

Traderii văd acum o şansă de 63,5% ca Rezerva Federală să reducă dobânzile în iunie, potrivit instrumentului CME FedWatch, în scădere de la 67% înainte de date.

Ratele mai mici ale dobânzilor reduc costurile împrumuturilor de consum, ceea ce poate stimula creşterea economică şi cererea de petrol.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.