Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,1% în iunie comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a coborât la 2,5%, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În mai, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,1% comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a coborât la 3,3%.
Cea mai mare creştere a preţurilor, faţă de luna anterioară, s-a înregistrat în fabricarea echipamentelor electrice, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi activităţi de servicii anexe extracţiei (câte +1% fiecare).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cele mai mari scăderi ale preţurilor, în iunie faţă de mai, au fost în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (-5,6%), în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (-0,6%), în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi în tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor (câte -0,5% fiecare).
În iunie, cele mai mari creşteri de preţuri faţă de aceeaşi lună a anului trecut s-au înregistrat în industria metalurgică (+14,4%), în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (+6,3%) şi în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente neclasificate în altă parte (+5,7%).
La polul opus, preţurile au scăzut în iunie faţă de aceeaşi lună din 2016 cu 3,6% în activităţi de servicii anexe extracţiei, cu 2% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi cu 1,4% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, potrivit INS.
Preţurile producţiei industriale reprezintă o măsură a preţurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...