Preţurile cărbunelui au scăzut puternic în China, miercuri, provocând un declin generalizat al cotaţiilor mărfurilor la nivel global, cum ar fi cele ale cuprului, aluminiului şi zincului. Preţurile petrolului au evoluat la rândul lor în scădere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preţurile materiilor prime rămân totuşi ridicate, aşa că orice declin ar putea oferi doar o pauză temporară a îngrijorărilor băncilor centrale legate de inflaţie, având în vedere că China şi alte economii majore au un consum mare de energie şi alte mărfuri, ca urmare a redresării economice după prăbuşirile provocate de pandemia de coronavirus.

Comisia Naţională pentru Reformă şi Dezvoltare din China a afirmat marţi că studiază modalităţi de intervenţie împotriva preţurilor mari ale cărbunelui şi că va lua toate măsurile necesare pentru a le aduce la un interval rezonabil, după ce a convocat o întâlnire cu producătorii de cărbune şi cu asociaţia industriei de profil.

Cărbunele este un indicator important al activităţilor economice ale Chinei, fiind folosit pentru aprovizionarea a circa 60% din centralele energetice ale ţării, care au avut probleme să ţină pasul cu cererea de electricitate. Unele locuinţe şi fabrici au fost alimentate cu electricitate cu intermitenţe.

Contractele futures pentru cărbune ale Chinei au scăzut miercuri de la nivelurile record atinse marţi, atingând un declin maxim permis de 8%, la 274,71 dolari pe tonă.

Contractele  pentru cărbunele cocsificabil şi cocs au scăzut cu 9%, de asemenea, declinul maxim admis.

În cazul contractelor futures ale aluminiului şi zincului declinul a fost de peste 6%, în timp ce contractractele pentru unele produse petrochimice, cum ar fi methanolul şi ureea, au coborât cu 8%-9%.

Legislaţia chineză permite Consilului de Stat şi guvernelor regionale să limiteze ratele de profit şi să stabilească limite de preţ pentru bunuri şi servicii vitale, în cazul unor creşteri puternice, potrivit NDRC.

NDRC a mai anunţat că se va asigura că minele de cărbune vor opera la capacitate maximă, pentru a produce cel puţin 12 milioane de tone pe zi.

Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat uşor miercuri, la 83,05 dolari pe baril, recuperând din pierderile iniţiale, după informaţii privind declinul stocurilor din SUA.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 3 cenţi, la 85,05 dolari pe baril.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.