Preţul petrolului Brent a depăşit 100 de dolari pe baril, dolarul s-a apreciat, în timp ce rubla s-a prăbuşit cu 30%, la un minim record, iar acţiunile asiatice au scăzut, după sancţiunile occidentale dure împotriva Rusiei anunţate în weekend, între care excluderea unor bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cererea pentru active sigure a dus la creşterea cererii pentru dolar, yen şi obligaţiuni precum titlurile Trezoreriei SUA, iar euro a scăzut, toate acestea după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat în direct ”plasarea în alertă de luptă” a ”forţei de disuasiune”, care include o componentă nucleară.

Tensiunile au crescut temerile că aprovizionarea cu petrol din Rusia, al doilea mare producător din lume, ar putea fi întreruptă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Contractele futures pe ţiţeiul Brent au crescut cu 4,21 dolari sau cu 4,3%, până la 102,14 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa din SUA, au crescut cu 4,58 dolari sau cu 5,0%, la 96,17 dolari pe baril.

”Le spun clienţilor tot ceea ce ştim cu siguranţă este că preţurile la energie vor fi mai mari şi vor fi nişte beneficiari”, a declarat John Milroy, consilier financiar Ord Minnett în Sydney.

Acţiunile din regiunea Asia-Pacific au coborât după ce au petrecut sesiunea de dimineaţă mai ales pe verde.

Indicele japonez Nikkei 225 a scăzut cu 0,25%, în timp ce principalul indice al bursei din China a scăzut cu 0,36%. Indicele de referinţă al Australiei  a crescut cu 0,64%, susţinut de acţiunile de energie. Indicele MSCI al acţiunilor regionale a pierdut 0,58%.

Randamentul titlurilor pe 10 ani ale Trezoreriei SUA a scăzut cu aproximativ 0,09 puncte procentuale, la 1,89%.

Euro a scăzut cu 1,1%, până la 1,11465 dolari pe unitate şi cu 1,1% faţă de moneda japoneză, până la 128,785 yeni, în timp ce dolarii australieni şi neozeelandezi, sensibili la risc, au scăzut cu 0,78% şi, respectiv, 0,88%.

Rubla a coborât cu 29,67% până la un minim record de 119,5 per dolar. Aurul a crescut cu mai mult de 1%, la aproximativ 1.909 USD, la cerere pentru cele mai sigure active.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.