Preţul aurului a scăzut joi cu peste 1%, la cel mai redus nivel din ultima lună, investitorii reacţionând la semnalele Rezervei Federale privind înăsprirea politicii monetare, care ar putea ţine sub control creşterea preţurilor de consum, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cotaţia spot a aurului a scăzut cu 0,9%, la 1.766,98 dolari uncia, după ce în timpul tranzacţiilor a atins cel mai redus nivel din 3 noiembrie.

Contractele futures pentru aur au coborât cu 1%, la 1.767 dolari uncia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Schimbarea politicii Fed şi sugestia că temerile legate de inflaţie se vor diminua au redus interesul pentru aur”, a declarat Jim Wyckoff, analist senior la Kitco Metals, arătând spre o scădere a preţurilor ţiţeiului, care ar putea sugera şi scăderea presiunilor inflaţioniste.

Aurul pare să ţină seama de aşteptările mai mari conform cărora devansarea majorării dobânzilor, tradusă în costuri de oportunitate mai mari ale deţinerii aurului fără randament, ar reduce inflaţia viitoare, aplatizând curba randamentelor.

În timp ce câştigurile de pe pieţele bursiere pot sugera o creştere a apetitului pentru risc, volatilitatea suplimentară a acţiunilor, în special pe fondul incertitudinii persistente cu privire la varianta coronavirusului, omicron, ar putea reduce preţurile aurului, a adăugat Wyckoff.

Deşi Wall Street şi-a revenit, impulsionată de acţiunile companiilor financiare, numărul tot mai mare de cazuri ale variantei omicron la nivel global continuă să provoace volatilitate pe pieţe.

Perspectiva unei reduceri mai rapide a achiziţiilor de obligaţiuni efectuate de Rezerva Federală ar putea limita atractivitatea aurului şi ar putea mări randamentele dolarului american şi ale titlurilor de Trezorerie, a declarat Michael Hewson, analist şef pentru pieţe la CMC Markets UK.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat la conferinţa Reuters Next că este datoria Fed să se asigure că actualul ciclu de inflaţie ridicată nu evoluează ”într-o spirală salariu-preţ” dăunătoare şi de lungă durată, ca în anii 1970.

Preţul spot al argintului a crescut cu 0,3% la 22,38 dolari pe uncie, cel al platinei a urcat cu 0,5%, la 937,85 dolari, iar cel al paladiului a avansat cu 1,5% la 1.773,52 dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.