Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un plan de a vinde 15 milioane de barili de ţiţei din rezervele strategice ale Statelor Unite şi de a începe refacerea acestora, în timp ce încearcă să reducă preţurile mari ale benzinei înainte de alegerile intermediare din 8 noiembrie, transmite Reuters.
Măsura vine la două săptămâni după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, condusă de Arabia Saudită, l-a supărat pe Biden, alăturându-se Rusiei şi hotărând o reducere a producţiei, stârnind temeri de o nouă creştere a preţurilor la benzinăriile din SUA.
”Prin anunţul meu de astăzi, vom continua să stabilizăm pieţele şi să reducem preţurile într-un moment în care acţiunile altor ţări au provocat o asemenea volatilitate”, a spus Biden la un eveniment de la Casa Albă.
Biden a dat vina pe invadarea Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru preţurile mai mari ale petrolului şi benzinei, în timp ce preţurile au scăzut cu 30% faţă de vârful de la începutul acestui an.
De asemenea, el a repetat o cerere către companiile de energie din SUA, comercianţii cu amănuntul de benzină şi rafinării, cerându-le să nu mai folosească profiturile record pentru a răscumpăra acţiuni şi să investească în producţie.
Preţurile ”nu scad suficient de repede. Familiile suferă, iar preţurile benzinei le reduc bugetele”, a spus el.
Planul lui Biden urmăreşte să adauge suficientă ofertă de petrol pe piaţă pentru a preveni creşterile de preţ care ar putea dăuna consumatorilor şi întreprinderilor, asigurând, de asemenea, producătorii naţiunii că guvernul va intra pe piaţă în calitate de cumpărător, dacă preţurile vor scădea prea mult.
Preşedintele, confruntat cu criticile republicanilor care acuză că foloseşte Rezerva strategică de petrol (SPR) din motive politice şi nu pentru că există o urgenţă, a mai spus că va reface stocurile naţiunii în următorii ani.
La începutul acestui an, Biden anunţase deja o eliberare record de 180 de milioane de barili din rezervele strategice, pentru a combate o potenţială criză a aprovizionării provocată de sancţiunile impuse Rusiei, bogate în petrol, după invazia sa din februarie în Ucraina.
Rezervele strategice, care se află acum la cele mai scăzute niveluri din 1984, sunt peste jumătate pline, cu peste 400 de milioane de barili de petrol, a spus Biden, ”mai mult decât suficient pentru orice utilizare de urgenţă”.
El a spus că scopul său ar fi să reînnoiască stocurile atunci când preţul ţiţeiului american va fi în jur de 70 de dolari pe baril, un nivel care ar permite companiilor să profite, fiind în continuare o afacere bună pentru contribuabili.
Miercuri, preţul petrolului de referinţă din SUA a fost de aproximativ 85 de dolari pe baril.
Eforturile lui Biden de a folosi puterile federale pentru a echilibra piaţa petrolieră din SUA subliniază cât de mult au schimbat războiul din Ucraina, inflaţia fulgerătoare şi tăierea producţiei de către OPEC planurile unui preşedinte care a venit în funcţie jurând că va desfiinţa industria petrolului şi va muta rapid ţara într-un viitor fără combustibili fosili.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.