Pandemia a reconfigurat oferta de beneficii extrasalariale, astfel că acum doar 2% dintre companii mai atrag candidaţi noi promovând abonamentul la sală ca beneficiu extrasalarial, în timp ce, înainte de pandemie, acelaşi beneficiu era acordat de peste 50% dintre angajatori, arată datele platformei de recrutare online BestJobs.
”Pe măsură ce activitatea angajaţilor a trecut tot mai mult în mediul online, iar restricţiile impuse de autorităţi au limitat anumite activităţi, companiile s-au adaptat şi au reconfigurat pachetul de beneficii oferit. Astfel, conform datelor de pe platforma de recrutare BestJobs, în prezent doar 2% dintre companii mai atrag candidaţi noi promovând abonamentul la sală ca beneficiu extrasalarial, în timp ce, înainte de pandemie, acelaşi beneficiu era acordat de peste 50% dintre angajatori”, arată compania.
Tot în contextul evoluţiei ofertei extrasalariale, observăm cum posibilitatea de a lucra remote s-a transformat din beneficiu în mod de lucru obişnuit pentru tot mai multe companii din România. Mai exact, doar 4% din totalul anunţurilor mai menţionează remote pe lista de beneficii în timp ce oferta de astfel de joburi a înregistrat în luna ianuarie un record de 15% din totalul locurilor de muncă active pe BestJobs.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În categoria beneficiilor care au scăzut în tendinţe se numără şi organizarea de petreceri ale companiei, teambuilding-urile, dar şi decontarea transportului. La polul opus, există beneficii noi, care au început să îşi facă apariţia în oferta companiilor, cum ar fi buget de compensare pentru telemuncă, sprijin în reconversii profesionale interne, zile libere în plus şi acces la serviciile profesioniştilor terapeuţi sau coachi.
„Al doilea an de pandemie a fost resimţit de către angajaţii români ca fiind mai dificil decât primul, iar aproape jumătate dintre ei declarau la finalul anului trecut că au ajuns la burnout. Mulţi dintre candidaţii activi pe BestJobs îşi doresc ca un job nou să nu mai fie o sursă de stres şi să le aducă beneficii mai multe. Aceştia acordă mai multă importanţă bunăstării psihice acum, drept pentru care îşi doresc mai mult timp liber pentru ei şi mai mult confort la job, în general. Vedem cum companiile s-au adaptat rapid şi încearcă să răspundă nevoilor candidaţilor, fiind presaţi şi de deficitul mare de personal”, spune Ana Vişian, marketing manager BestJobs.
Tichetele de masă, bonusul de performanţă, abonamentul la servicii medicale şi trainingurile de specializare reprezintă beneficii care au rămas constante în oferta companiilor.
Angajatorii din domeniile Vânzări, Tehnic, Inginerie, Contabilitate şi IT, pe lângă faptul că împart locurile fruntaşe când vine vorba de oferte de angajare şi interes din partea candidaţilor, mai au în comun şi faptul că au în ofertă beneficii care nu au fost influenţate de pandemie: tichete de masă, bonus de performanţă, abonament la servicii medicale şi traininguri de specializare. Pachetul complet de beneficii poate să difere în funcţie de companie, domeniu sau nivel de experienţă.
Pachetul de beneficii extrasalariale de care se bucură inginerii, tehnicienii, contabilii şi economiştii cuprinde, pe lângă tichete de masă şi bonus de performanţă, şi prime de sărbători. Cursurile de dezvoltare personale şi suportul în reconversii profesionale interne completează lista beneficiilor extrasalariale.
Inginerii de suport tehnic, analiştii, contabilii şi programatorii beneficiază de un program de lucru flexibil şi de posibilitatea de a lucra de oriunde. Pentru a-şi putea îndeplini sarcinile de serviciu, un tehnician de mentenanţă, spre exemplu, poate primi maşină de serviciu, telefon şi pachet de gustări şi cafea la birou. Pentru poziţiile care presupun un nivel mai mare de senioritate, pe lista de beneficii extrasalariale la angajare se numără asigurarea de viaţă şi/sau accidente.
BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, peste 32.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare sau specialişti în dezvoltare profesională şi personală (coachi, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.