Pieţele financiare din Argentina dau semne că încep să aibă încredere în noul lider libertarian al ţării, Javier Milei, anticipând că acesta poate scoate economia din criză, transmite Reuters.
Pe fondul unei recesiuni economice dureroase şi cu guvernul lipsit de numerar, Milei a făcut din austeritatea dură un obiectiv cheie de la preluarea mandatului de preşedinte, în decembrie, ajutând ţara să înregistreze în ianuarie primul excedent bugetar lunar, din mai mult de zece ani, aceasta fiind pe placul investitorilor, după ani de cheltuieli în exces.
Acest lucru nu l-a ajutat să se împrietenească cu guvernatorii sau sindicatele - ceea ce a dus la o creştere a protestelor - dar i-a atras pe investitori, împingând preţurile unor obligaţiuni la maxime ale ultimilor patru ani şi reducând indicele de risc al Argentinei la un minim după 2022.
”Se pare că piaţa începe să creadă”, a spus analistul financiar Mariano Sardans, de la FDI Argentina, adăugând că, dacă încrederea ar putea fi menţinută, ar întări peso-ul aflat în dificultate, permiţând relaxarea restricţiilor valutare stricte care limitează accesul la dolari.
Milei, care şi-a asumat angajamentul îndrăzneţ de a şterge un deficit bugetar de aproape 3% de anul trecut, a căutat să îşi respecte cuvântul.
Guvernul său a redus cheltuielile, a cumpărat peste 5 miliarde de dolari pentru a acumula rezerve valutare, care sunt epuizate, şi a rostogolit datoriile din importuri cu o emisiune de succes a obligaţiunilor ”Bopreal”.
Deocamdată, asta întăreşte credinţa pieţei că Milei îşi va îndeplini angajamentele de a stabiliza economia, dar aceasta nu este o sarcină uşoară, studiile sugerând că sărăcia a crescut la 60%, protestele fiind tot mai mari pe străzi.
”Piaţa devine foarte optimistă cu privire la convingerea lui Javier Milei”, a declarat Javier Casabal, strateg cu venit fix din Buenos Aires la Adcap Grupo Financiero.
"Este o schimbare reală care merită sărbătorită, având în vedere că majoritatea investitorilor nu au avut încredere în capacitatea lui de a reduce deficitul bugetar, cu doar câteva săptămâni în urmă. Dacă este ceva, poate că se exagerează în anumite privinţe".
Unele obligaţiuni în dolari sunt la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani, altele se apropie de maximele ale ultimilor doi ani, deşi se tranzacţionează în continuare pe teritoriul dificil, în jur de 35-45 de cenţi pe dolar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.