Cristian Păun, profesor de economie, a afirmat că există multe agenţii şi ministere inutile “apărute ca ciupercile după ploaie”, menţionând că aceste cheltuieli ale statului ar trebui asanate în primul rând aşa, prin reforme şi printr-o ajustare pe acele zone inutile. El a mai precizat că Guvernul şi statul au scăpat de sub control sectorul bugetar, mai ales în zona administraţiei publice centrale şi locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Cristian Păun a explicat, vineri, la Prima News, că s-a pornit greşit cu construcţia bugetului pe partea de venituri. 
“Această gaură la buget este reală atât timp cât avem deficit şi cât avem deficit excesiv. Deficit egal gaură în buzunarele noastre, înseamnă de fapt o întindere mai mult decât este plapuma a acestui guvern. Problema se pune dacă această gaură este mai mică sau mai mare faţă de ceea ce am estimat iniţial. Părerea mea este că s-a plecat greşit la drum în construcţia bugetului cu partea de venituri. Dacă ne uităm la execuţia bugetară pe 2022, vedem imediat care a fost eroarea. Eroarea a plecat de la acele venituri excepţionale care vin din companiile de stat. Tot ceea ce a jecmănit statul de pe companiile din energie, gaz, petrol, companiile sale, gen Romgaz. Şi atunci cumva Ministerul de Finanţe a venit şi a zis că şi în 2023 vom avea acelaşi nivel de jecmăneală. Nu prea mai merge să faci treaba asta pentru simplul motiv că preţurile în energie au început să scadă, sunt şi plafonate deocamdată, dar au început să scadă nu mai sunt cele pe care le-am avut în 2022 care să permită statului să obţină rapid aceste venituri”, a explicat profesorul de economie. 
El a mai precizat că Ministerul Finanţelor a solicitat marilor contribuabili să plătească accize în avans. 
“Mai avem o altă problemă care nu prea s-a menţionat în spaţiul public. Ministerul Finanţelor a solicitat marilor contribuabili care plătesc accize să plătească nişte accize în avans, în decembrie, pentru ca deficitul bugetar pe 2022 să fie mai mic. Astfel se explică de ce pe lunile ianuarie,  februarie nivelul accizelor e în scădere semnificativ faţă de ce s-a întâmplat anul trecut pe primele două luni. Există şi o explicaţie la această prăbuşire a accizelor pe lângă faptul că economia frânează, încetineşte, este evident acest lucru, ca reacţie la inflaţie, ca reacţie la tot ceea ce se întâmplă pe partea de preţuri”, a precizat Cristian Păun. 
El a explicat ce soluţii există pentru această situaţie. 
“Eu, ca economist clasic liberal, nu pot să spun decât că ar trebui să începem cu cheltuielile, o dată şi doi - ar trebui să începem cu acele cheltuieli care sunt nejustificate. Am avut o comisie de tăiat hârtii, care să lucreze cu birocraţia. Pe lângă comisia de tăiat hârtii ar fi astăzi mult mai utilă o comisie de tăiat agenţii şi ministere inutile pentru că avem o grămadă de agenţii şi ministere inutile create şi apărute ca ciupercile după ploaie. Vă dau doar un singur exemplu: Agenţia Naţională pentru Zonele Montane. Mă întreb ca profesor de ce trebuie să îmi îngheţe mie salariul cât timp există Ministerul Familiei, Fondul de Contragarantare, Agenţia Naţională pentru Munţi. Hai să facem o agenţie şi pentru dealuri, una pentru câmpii. Creăm agenţii pe bandă rulantă, inutile, şi cheltuilele statului ar trebui asanate în primul rând aşa, prin reforme şi printr-o amplă ajustare a tot ceea ce înseamnă dimensiunea statului pe acele zone inutile”, a mai transmis profesorul de economie. 
El a mai afirmat că Guvernul a scăpat de sub control sectorul bugetar. 
“Să vedem dacă chiar avem nevoie de toţi care sunt în sectorul bugetar, să vedem ce face fiecare de banii pe care îi primeşte din taxele cetăţeanului. Dacă tu te duci la serviciu şi jumătate din timp îl petreci la cafele şi ţigară şi cealaltă jumătate te joci solitaire şi pleci acasă fericit cu un salariu cu 20-30% mai mare decât sectorul privat pe nivelul tău de pregătire, clar avem o problemă. Dacă toată munca pe care tu ar trebui să o faci şi încă vreo 10 colegi este făcută de un singur coleg care se pricepe la lucrurile astea, chiar avem o problemă. Cred că Guvernul şi statul au scăpat complet de sub control sectorul bugetar în momentul de faţă pe anumite arii, mai ales în zona administraţiei publice centrale şi locale şi că una din consecinţe este această escaladare a cheltuielilor fără să vedem o îmbunătăţire a serviciilor publice pe care le primim: sănătate, educaţie, siguranţă. Trebuie să revizuim puţin tot acest aparat bugetar şi modul în care el funcţionează. Nu o să o facem pentru că mereu am eşuat şi mereu ne-am dus în cea mai simplă strategie pentru un guvern: creşterea taxelor”, a mai declarat Cristian Păun.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.