Pe litoralul românesc umblă liberi peste 5.000 de câini vagabonzi, care periclitează siguranţa turiştilor şi pe care, dacă primăriile nu îi strâng până luni, 24 iunie, şi nu îi mută în adăposturi special amenajate, hotelurile vor înceta să mai plătească taxe către autorităţile locale, a anunţat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Dacă până luni mai există în vreo staţiune de pe litoral un singur câine vagabond şi dacă primăriile nu intervin de urgenţă ca să-i ia din locurile în care se relaxează turiştii, noi, operatorii de hoteluri şi restaurante suntem hotărâţi să nu mai plătim taxele locale. Au apus vremurile în care tăceam şi în care autorităţile locale făceau ce voiau ele", a spus Mohammad Murad.
 
  El a afirmat că hotelierii de pe litoral plătesc, anual, la stat, pe unitate zeci de mii de euro sau chiar mai mult, şi nu primesc în schimb nimic, nici măcar condiţiile minime de siguranţă şi curăţenie de care beneficiază concurenţii din străinătate.
 
 Din estimările patronatelor din turism, în acest început de sezon umblă liberi pe litoral mai mult de 5.000 de câini vagabonzi, iar numărul lor creşte de la an la an. Practic, nu există nicio staţiune de pe litoralul românesc care să nu aibă cel puţin câteva sute de câini vagabonzi, care pun în pericol siguranţa turiştilor.
 
 "O singură întâmplare nefericită cauzată de un astfel de câine poate strica imaginea întregului litoral unde, în fiecare an, se investesc zeci de milioane de euro în noi unităţi de cazare şi în renovarea celor vechi. Ca să strângă aceşti câini, firmele private ne cer în jur de 100 de euro de animal, dar nu e treaba noastră să ne ocupăm cu aşa ceva, ci obligaţia autorităţilor locale cărora le plătim în fiecare an taxe", a adăugat preşedintele FPTR.
 
 Patronatele cer public Ministerului de Finanţe să aprobe această grevă fiscală şi ameninţă cu măsuri similare în curând dacă autorităţile locale nu vor rezolva şi alte probleme elementare, de bun simţ, precum iluminatul public şi curăţenia.
 
 "Primăriile vor trebui să se obişnuiască de acum încolo cu ideea că nu le vom mai plăti atât de uşor taxele dacă nu îşi fac treaba. A început sezonul grevelor pe litoral şi nu va mai fi suficient, ca până acum, ca autorităţile locale să stea cu mâna întinsă şi să le pice banii fără să facă nimic. E timpul să treacă la treabă, pentru că noi, hotelierii, riscăm, investim şi punem suflet, în timp ce primăriile au rămas cu aceleaşi vechi mentalităţi şi cu aceeaşi lipsă de chef de muncă", a mai spus Mohammad Murad.
 
 Recent, patronatele din turism au ameninţat că nu mai plătesc taxele dacă lucrările la autostradă se mai desfăşoară în plin sezon, îngreunând accesul turiştilor către mare, iar Ministrul Transporturilor şi-a luat public angajamentul că va rezolva această problemă.

”Ministrul Răzvan Cuc s-a şi ţinut de promisiune şi a deschis Autostrada A2 pe ambele sensuri, iar turiştii au putut circula fără probleme către mare. FPTR apreciază modul în care Ministrul Transporturilor şi-a asumat să rezolve această problemă”, spun reprezentanţii FPTR.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.