România are un potenţial important de dezvoltare prin intermediul proiectelor realizate în parteneriat public-privat (PPP). Mihai Precup, Secretar de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului, a avut la Guvern o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, în cadrul căreia s-au discutat aspecte cu privire la oportunitatea autorităţilor locale de a realiza astfel de proiecte. El arată că Fondurile de pensii pot investi 3 miliarde de euro, bani care ar putea fi alocaţi înspre proiecte mari de infrastructură, de investiţii pentru România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“În cadrul întâlnirii, am arătat faptul că avem o lege a Parteneriatului Public Privat, trecută prin Parlament şi promulgată de Preşedinte, astfel că, începând din acest an, avem un cadru legislativ modern, prin care s-a deschis calea implementării unor proiecte care pot dezvolta, la modul cel mai concret, oraşele româneşti,” a declarat Secretarul de Stat Mihai Precup.

El a subliniat că odată depăşit obstacolul legislativ, nu mai rămâne decât ca autorităţile locale să identifice nevoile pe care le au şi proiectele necesare care pot fi dezvoltate în sistem de Parteneriat Public-Privat.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Unul dintre aspectele discutate a fost cel legat de finanţările proiectelor derulate de autorităţi în parteneriat cu firme private, astfel că în cadrul întâlnirii s-au prezentat o serie de variante de finanţări pe care autorităţile locale le au la dispoziţie, de la obligaţiuni municipale şi finanţări de la fondurile de pensii până la atragerea unor sume acordate de Instituţiile Financiare Internaţionale (IFI-uri), arată Precup într-un comunicat de presă. 

„Fondurile de pensii caută investiţii pentru a plasa banii pe termen lung şi investiţii sigure, cu un cash-flow predictibil. În reglementarea fondurilor de pensii, 15% din portofoliu poate să fie alocat înspre proiecte de parteneriat public-privat, ceea ce înseamnă undeva în jur de 3 miliarde de euro, bani care ar putea fi alocaţi înspre proiecte mari de infrastructură, de investiţii pentru România,” a mai declarat Mihai Precup.

Secretarul de Stat i-a asigurat pe reprezentanţii autorităţilor locale de tot sprijinul instituţiilor de la nivel central de care aceştia au nevoie pentru implementarea proiectelor în sistem PPP.

“Guvernul României, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale, precum şi autorităţile statului de la nivel central sprijină autorităţile locale şi le îndeamnă să se orienteze cât mai mult către proiecte dezvoltate în PPP, întrucât România are, prin acest tip de proiecte, un potenţial uriaş de dezvoltare,” a spus Secretarul de Stat Mihai Precup.

La dezbaterea care a avut loc la Palatul Victoria au participat membri ai Asociaţiei Municipiilor din România, oficiali şi experţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi consultanţi cu expertiză în domeniul parteneriatelor public-private de la IFC-Banca Mondială.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.