Parlamentul grec a adoptat joi noaptea noile măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali pentru deblocarea finanţării ţării, prin votul de 153 de parlamentari ai coaliţiei de guvernământ, relatează Kathimerini.
Într-un discurs susţinut înaintea votului, premierul Alexis Tsipras a prezentat planul guvernului de a scoate ţara din criza declanşată în 2010.
Respingând criticile liderului partidului Noua Democraţie, de opoziţie, Kyriakos Mitsotakis, pe care l-a numit un fals profet,Tsipras a insistat că acordul convenit cu creditorii internaţionali oferă o cale de ieşire din criză. El a reiterat şi că dacă Grecia nu va primi o soluţie concretă pentru restructurarea datoriei publice, atunci el nu va aplica măsurile convenite.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Actualul program de salvare a Greciei se ridică la 86 de miliarde de euro.
Mitsotakis a acuzat în schimb guvernul că orchestrează cea mai mare fraudă politică cunoscută vreodată de Grecia.
În timpul dezbaterilor, mii de oameni au protestat în faţa Parlamentului, după o grevă generală care a avut loc miercuri.
Între măsurile adoptate de Parlament se află reducerea pensiilor şi majorarea taxelor, în 2019-2020, pentru a convinge FMI să participe la finanţarea ţării.
Guvernul de la Atena trebuie să ramburseze datorii de 7,5 miliarde de euro scadente în luna iulie.
Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta luni progresele realizate de Grecia şi despre restructurarea datoriei publice a acesteia, în urma adoptării reformelor de către Parlament.
Începând din 2010, Grecia a primit finanţare internaţională de circa 260 de miliarde de euro, iar datoria publică se ridică la 179% din PIB, în pofida unei restructurări din 2012.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.