Robor-ul la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, ar putea scădea spre finalul anului la 3,1%, dar ar putea creşte la 3,5%-3,6% anul viitor şi la 4% în 2020, a declarat joi analistul macroeconomic al OTP Bank România, Csaba Balint, într-o întâlnire cu presa.
Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35%, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).
”Robor-ul a crescut foarte mult din mai multe motive: lichiditatea a dispărut, condiţiile externe s-au înrăutăţit. De aceea, noi ne aşteptăm ca, pe termen scurt, putem să vedem corecţii, putem să vedem scăderi. Pentru decembrie, având în vedere că statul cheltuieşte mai mult, s-ar putea ca Robor-ul la trei luni să scadă chiar şi la 3,1%. Deci, pe termen scurt, putem să vedem corecţii. Dar aşa, în general, dacă ne uităm la ce se întâmplă în SUA, la ce se întâmplă în zona euro, trendul general este de creştere. Foarte probabil, nu cu astfel de salturi, cum am văzut până acum, dar trendul general e spre sus”, a declarat Csaba Balint.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El consideră că ciclul de normalizare al Robor-ului nu s-a încheiat încă.
”Cred că acest ciclu de normalizare încă nu s-a încheiat. Dar ne aşteptăm ca astfel de salturi nu vor mai avea loc sau sperăm că vor fi mai mici. Depinde foarte mult şi de ce se întâmplă în SUA, dacă administraţia Trump iese cu alte idei noi, presiunile pe curs vor fi mai semnificative, deci riscurile, incertitudinile sunt multe”, a declarat Csaba Balint, într-o întâlnire cu presa.
Întrebat când s-ar putea stabiliza Robor-ul, acesta a răspuns că pentru 2019 se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să ajungă la 3,25%.
”Asta ar însemna ca Robor-ul ar ajunge undeva la 3,5%-3,6%, bineînţeles cu oscilaţii, cu creşteri, cu scăderi. Şi în 2020 încă o creştere mică. În cazul în care inflaţia se va stabili în jur de 3% şi avem o dobândă real pozitivă, în jur de 4% pare plauzibil”, a subliniat Csaba Balint.
El a precizat totodată că majorile mari ale dobânzilor la credite rămân în spate. ”Am plecat de la 0,7% şi acum este 3,30%. Creşteri vor mai fi”, punctează el.
Creşterea PIB-ului în România în acest an poate atinge nivelul de 4% şi este de aşteptat să încetinească uşor în anul 2019, potrivit datelor prezentate joi de OTP Asset Management România.
OTP Asset Management România a publicat joi documentul „Outlook H2 2018”, o analiză ces prezintă un review al evoluţiei pieţelor financiare în prima jumătate a anului 2018 şi aşteptările companiei pentru cea de a doua jumătate a acestui an.
Principalele idei privind evoluţia pieţelor financiare prezentate arată perspective de creştere la nivel global, precum şi o creştere de 4% a PIB şi o inflaţie de 3,6% până la finalul anului.
”Estimăm că închidem anul cu valori ale principalilor indici bursieri internaţionali peste nivelurile actuale”, spun oficialii OTP Asset Management România.
Din punct de vedere macroeconomic, la nivel global perspectivele de creştere pe termen scurt sunt încă favorabile, dar în condiţiile în care era de politică monetară extrem de slabă s-a sfârşit, iar măsurile suplimentare protecţioniste mai agresive îşi fac apariţia, riscurile sunt în creştere.
”Economia Zonei Euro pare să fie în continuare în bună stare, deoarece este de aşteptat ca piaţa muncii să îmbunătăţească cererea internă. Politica monetară încă laxă şi ritmul sănătos de creştere deschid calea către un alt rezultat favorabil al PIB-ului la nivel european în 2018. Cu toate acestea, creşterea economică se aşteaptă să se tempereze mai târziu, pe măsură ce normalizarea politicii monetare se apropie. Este important de subliniat şi faptul că perspectiva creşterii ratelor dobânzilor nu este un semn pozitiv, în special pentru ţări precum Italia, unde predomină provocările legate de sustenabilitatea datoriei şi incertitudinile politice ridicate”, arată raportul.
De asemenea, se aşteaptă ca economia României să îşi revină mai târziu în acest an, deoarece condiţiile pieţei forţei de muncă oferă sprijin pentru consum; dar rezultatele foarte bune ale anului 2017 sunt greu de atins, deoarece condiţiile economice externe au devenit mai puţin favorabile, impactul măsurilor de stimulare fiscală se estompează, politica monetară devine mai strictă, iar recolta excelentă a agriculturii de anul trecut este puţin probabil să se repete.
”Inflaţia îşi poate atinge maximul în jurul nivelului actual şi ar putea să se tempereze la 3,6% la sfârşitul acestui an, deoarece efectul de bază al unor măsuri excepţionale anterioare va dispărea. În 2019, inflaţia se poate stabiliza aproape de pragurile de 3%, uşor peste limita de toleranţă a BNR, deoarece presiunile provenite de pe piaţa strânsă a forţei de muncă rămân puternice, iar la nivel mondial preţurile de consum recuperează. Rata de referinţă este de aşteptat să ajungă la 2,75% la sfârşitul anului 2018 şi poate creşte până la 3,25% în anul 2019”, se mai arată în raport.
Oficialii OTP Asset Management România spun că ţinta deficitului de 3% din acest an pare a fi o provocare, mai ales că statisticile bugetare apărute, bazate pe fluxuri de numerar, au fost dezamăgitoare la începutul anului.
”Credem că deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la aproximativ 3,8% din PIB. Cu toate acestea, guvernul pare să se angajeze în ţinta de deficit. Prin urmare, în mod similar cu 2017, ar putea fi puse în aplicare măsuri de corecţie pentru a menţine decalajul în apropierea plafonului de 3%”, adaugă ei.
OTP Asset Management România mai arată în raport că, în România, măsurile pro-inflaţioniste luate de guvern, au făcut puţin atractive titlurile de stat româneşti denominate în lei, acestea înregistrând corecţii în prima jumătate a anului.
”Zgomotul politic local, zvonurile legate de îngheţarea contribuţiilor pentru Pilonul II de Pensii în semestrul 2 şi posibila opţionalitate a acestuia începând cu 2019, instabilitatea legislativă şi creşterea inflaţiei peste aşteptări, toate acestea sunt riscuri suplimentare care au avut un impact negativ asupra randamentelor titlurilor de stat româneşti”, se subliniază în document.
În ceea ce priveşte România, ştirile legate de Pilonul II de Pensii private, la care s-au adăugat evoluţiile pieţelor de frontieră, din care România face parte, au determinat corecţii importante pentru acţiunile tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.
”Războiul comercial şi derapajele populiste sunt principala ameninţare pentru pieţele financiare până la finalul anului 2018”, concluzionează reprezentanţii OTP Asset Management România.
Prezentă pe piaţa locală din 2008, OTP Asset Management Romȃnia SAI se află în topul celor mai importanţi administratori de fonduri de investiţii din România, după activele aflate în administrare. Compania administrează o gamă diversă de fonduri de investiţii, oferind posibilitatea de a accesa investiţii în acţiuni, prin OTP Expert, OTP AvantisRO, OTP Global Mix, OTP Premium Return şi OTP Euro Premium Return, dar şi investiţii în titluri de stat şi obligaţiuni, prin intermediul OTP Obligaţiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond şi OTP ComodisRO.
În prezent, compania deserveşte peste 8.200 de investitori, din segmentul de retail şi clienţi persoane juridice, în nouă fonduri deschise de investiţii.
OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare.
OTP Group are aproximativ 15 milioane de clienţi în nouă ţări, printr-o reţea de aproximativ 1.400 de unităţi, reţea de ATM-uri şi servicii electronice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.