Financial Action Task Force, o organizaţie internaţională de supraveghere dedicată combaterii spălării banilor şi a fluxurilor ilicite de numerar, a scos vineri Turcia de pe ”lista gri” a ţărilor care au nevoie de monitorizare specială, acordând ţării un vot de încredere major în mijlocul eforturile sale de redresare economică, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”FATF salută progresul semnificativ al Turciei în îmbunătăţirea regimului său CSB/CFT”, a scris organizaţia din Paris în cel mai recent raport, folosind ortografia guvernului turc al numelui ţării şi acronimul pentru combaterea spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului.

Organizaţia a spus că Turcia şi-a consolidat eficacitatea regimului său CSB/CFT pentru a aborda ”deficienţele” pe care FATF le-a enumerat în raportul său de monitorizare din octombrie 2021.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aceste deficienţe au inclus preocupări ale FATF cu privire la serviciile de transfer de bani neînregistrate, resurse insuficiente dedicate investigaţiilor privind finanţarea terorismului, presupusa implicare în evaziunea sancţiunilor, lipsa de supraveghere a sectoarelor cu risc ridicat utilizate pentru spălarea banilor, cum ar fi cele bancare şi imobiliare, şi supravegherea insuficientă a organizaţiilor nonprofit care ar putea fi folosite pentru finanţarea terorismului, printre altele.

FATF, în raportul său din 2021, a găsit sectoare precum cel bancar, al construcţiilor şi proprietăţilor imobiliare din Turcia vulnerabile la finanţarea ilegală a grupurilor sancţionate de ONU, precum Statul Islamic şi Al-Qaeda.

Organizaţia de supraveghere a conchis în concluziile sale din 2024 că Turcia ”nu mai este supusă procesului de monitorizare sporit al FATF”, dar că ”ar trebui să continue să lucreze cu FATF pentru a-şi susţine îmbunătăţirile în sistemul său CSB/CFT.

Guvernul Turciei a salutat vestea, ministrul său de Finanţe, Mehmet Simsek, scriind pe platforma de socializare X, ”Am reuşit”, alături de un emoji cu steag turcesc în momentul anunţării deciziei, potrivit unei traduceri Google din turcă.

Vicepreşedintele turc Cevdet Yilmaz a declarat: ”Odată cu această evoluţie, încrederea investitorilor internaţionali în sistemul financiar al ţării noastre a devenit şi mai puternică. Decizia va avea consecinţe extrem de pozitive pentru sectorul financiar şi economie.”

Anunţul FATF va veni probabil ca un impuls pentru eforturile de redresare economică ale Turciei după ani de inflaţie ridicată, o depreciere a monedei locale şi niveluri inconsecvente de investiţii străine.

Mohamed Daoud, lider de practică în industrie la agenţia de rating Moody’s, a descris impactul pozitiv pe care îl va avea probabil noua desemnare.

”Înlăturarea Turciei de pe Lista Gri a Grupului de Acţiune Financiară (GAFI) recunoaşte progresul semnificativ realizat de guvernul turc şi de diferite sectoare economice în consolidarea luptei împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului. Este aşteptat că această dezvoltare va spori reputaţia Turciei la nivel internaţional, fiind posibil să stimuleze nvestiţiile străine şi relaţiile cu instituţiile europene şi americane”, a spus Daoud.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.