OMV Petrom şi CE Oltenia au semnat contractul pentru construcţia a patru parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 550 MW. Parcurile vor fi construite pe terenuri aparţinând CE Oltenia, în judeţele Gorj şi Dolj. Valoarea totală a investiţiei pentru cele patru parcuri fotovoltaice depăşeşte 400 de milioane de euro, din care aproximativ 70% este asigurată prin Fondul pentru Modernizare. OMV Petrom şi CE Oltenia sunt parteneri egali în cadrul proiectelor, fiecare deţinând o participaţie de 50%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Sud-Estul Europei, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), anunţă semnarea contractelor de proiectare şi execuţie pentru patru parcuri fotovoltaice. Cele patru proiecte au o capacitate instalată totală de aproximativ 550 MW, în creştere faţă de capacitatea estimată iniţial, de 450 MW, datorită soluţiilor propuse de contractori, care vizează maximizarea producţiei de electricitate”, anunţă OMV Petrom.

Parcurile vor fi construite pe terenuri aparţinând CE Oltenia, în judeţele Gorj şi Dolj.

Energia electrică produsă va fi livrată în Sistemul Energetic Naţional şi se estimează că va acoperi consumul anual de electricitate echivalent al circa 410.000 de locuinţe din România (pe baza factorului mediu de capacitate solara din Romania si a consumului mediu de energie electrica al unei gospodarii din Romania, conform cifrelor ANRE”.

”Semnarea acestor contracte reprezintă un pas concret în direcţia consolidării prezenţei noastre în sectorul producţiei de energie electrică din surse regenerabile. Suntem activi in producţia de energie electrică din 2012, prin centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi, care poate acoperi aproximativ 10% din producţia naţională de electricitate. Prin Strategia 2030, ne propunem să fim un actor cheie în tranziţia energetică a României, cu o ţintă ambiţioasă de dezvoltare a 2,5 GW capacitate, inclusiv prin parteneriate, din surse eoliene şi fotovoltaice. Am securizat un portofoliu solid de proiecte, aflate în acest moment în diverse etape de execuţie, care vor contribui la construirea sistemului energetic al viitorului", a declarat Frank Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.

Pentru implementarea proiectelor au fost selectaţi doi contractanţi.
Un consorţiu format din Ameresco din SUA şi Sunel din Grecia va realiza proiectarea şi execuţia pentru trei dintre cele patru parcuri fotovoltaice –Rovinari, Tismana 1 şi Tismana 2 – care însumează o capacitate de circa 460 MW.
Cel de-al patrulea parc fotovoltaic, având o capacitate de circa 90 MW, va fi construit de compania turcă Girisim Elektrik, pe amplasamentul fostei termocentrale CE Işalniţa, pe depozitul de zgură.

Valoarea totală a investiţiei pentru cele patru parcuri fotovoltaice depăşeşte 400 de milioane de euro, din care aproximativ 70% este asigurată prin Fondul pentru Modernizare. OMV Petrom şi CE Oltenia sunt parteneri egali în cadrul  proiectelor, fiecare deţinând o participaţie de 50%.
 

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2024, acţionarii români deţin peste 44% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 23,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 4,5% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 44 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2023. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 20 miliarde de  euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.