OMV Petrom anunţă că face un pas important pentru a-şi asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili şi că a semnat contractul pentru achiziţia a 50% din părţile sociale ale societăţii româneşti "Respiră Verde", companie care colectează până la 10.000 de tone de ulei comestibil uzat pe an. Strategia OMV Petrom 2030 prevede că biocombustibilii vor reprezenta peste 15% din producţia grupului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a semnat contractul pentru achiziţia a 50% din părţile sociale ale societăţii româneşti "Respiră Verde" SRL, lider local în colectarea uleiului alimentar uzat. Finalizarea tranzacţiei este estimată să aibă loc în primul trimestru al anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiţii, inclusiv autorizarea de către Consiliul Concurenţei şi de către Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe”, anunţă compania.

Uleiul alimentar uzat este una dintre principalele materii prime regenerabile pentru a produce combustibil de aviaţie sustenabil (SAF) şi biodiesel (ulei vegetal hidrotratat - HVO). Utilizarea acestora în transport reduce considerabil emisiile de carbon. În cazul utilizării SAF, emisiile de CO2 rezultate din zborurile comerciale sunt cu aproximativ 80% mai mici faţă de combustibilul convenţional.

 "Căutăm cele mai bune soluţii pentru reducerea emisiilor, iar biocombustibilii reprezintă o oportunitate pentru decarbonizarea transportului. Unul dintre obiectivele strategiei noastre pentru 2030 este ca biocombustibilii să reprezinte peste 15% din producţia totală de combustibilarburanţi. Prin această tranzacţie, facem un prim pas pentru a ne asigura accesul la materia primă necesară producerii biocombustibililor şi deschidem perspectiva integrării economiei circulare în activităţile noastre de bază", spune Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.

Înfiinţată în urmă cu 12 ani, "Respiră Verde" colectează până la 10,000 de tone de ulei comestibil uzat pe an de la agenţi economici din domenii precum industria ospitalităţii (hoteluri, restaurante) şi retail. Societatea are o flotă proprie de transport şi două depozite principale, în Bihor şi Ialomiţa. Aceasta vizează intrarea pe alte pieţe europene în viitorul apropiat.

 "Prin această tranzacţie, ne alăturăm OMV Petrom şi eforturilor sale de reducere a emisiilor şi producere a carburanţilor sustenabili. Avem aceleaşi obiective privind piaţa uleiului alimentar uzat şi credem că împreună vom creşte gradul de colectare din România şi din regiune", spune Ionuţ Popşea, cofondator "Respiră Verde".

OMV Petrom a făcut paşi importanţi pentru a creşte ponderea biocombustibililor. În 2022, Petrobrazi a devenit prima rafinărie certificată ISCC din ţară care poate produce SAF şi HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică. OMV Petrom are în vedere extinderea capacităţilor de producţie pentru a realiza combustibili sustenabili obţinuţi dintr-o gamă variată de materii prime reziduale, este uleiul alimentar uzat.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acţionarii români deţin peste 42% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500,000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2022. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007 - 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom şi-a anunţat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile şi oportunităţile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce priveşte implementarea acestor recomandări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.