România a convers în ultimele decenii către venitul mediu pe cap de locuitor al OCDE, iar economia sa şi-a revenit rapid după contracţia profundă din 2020 declanşată de pandemia de coronavirus, potrivit ediţiei din 2022 a studiului “Economic Survey of Romania” realizat de organizaţie şi prezentat vineri la Bucureşti, document care subliniază însă şi existenţa unor dificultăţi pe termen scurt şi mediu, precum inflaţia şi noul val al infectărilor. Raportul face referire şi la îmbunătăţirea statului de drept şi combaterea corupţiei.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
”În ultimele două decenii, România a convers rapid către venitul mediu pe cap de locuitor al OCDE. Economia sa s-a dovedit, de asemenea, rezistentă: după o contracţie profundă în 2020 declanşată de pandemia de coronavirus, activitatea a revenit rapid. Cu toate acestea, rămân provocări pe termen scurt şi mediu. Creşterea recentă a inflaţiei şi noul val de pandemie necesită politici macroeconomice prudente”, arată studiul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCEDE) referitor la economia României.
Potrivit OCDE, sustenabilitatea fiscală trebuie să se îmbunătăţească pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei.
Nivelurile de productivitate rămân mult sub media OCDE, ceea ce impune reducerea barierelor concurenţei, creşterea capitalului uman, îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport.
România ar trebui să profite de oportunitatea oferită de planul NextGeneration UE pentru a stimula investiţiile pentru tranziţia verde şi digitală. Sărăcia rămâne ridicată şi unele grupuri întâmpină dificultăţi în a intra pe piaţa muncii.
Politicile active ale pieţei muncii trebuie consolidate, iar accesul la formare reprezintă o condiţie prealabilă pentru abordarea deficitului de competenţe. În cele din urmă, urmărirea convergenţei la cele mai înalte standarde OCDE necesită îmbunătăţirea statului de drept şi combaterea corupţiei, subliniază raportul.
La evenimentul de lansare a studiului “Economic Survey of Romania” participă premierul Nicolae-Ionel Ciucă, alături de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, şi preşedintele CNSP, Cristian Stănică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.