O reţea de 222 de staţii de încărcare rapidă şi 30 ultra-rapidă pentru autovehicule electrice va conecta şase ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, pe rutele principale de transport.
Partenerii din cadrul consorţiului NEXT-E au semnat joi la Tallinn, în cadrul Digital Transport Day, un acord de finanţare cu Innovation and Networks Executive Agency (INEA), care va face posibilă construirea unei reţele de încărcare pentru autovehicule electrice în şase ţări din Europa Centrală şi de Est: Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şi România.
Se prefigurează că instalarea staţiilor de încărcare rapidă va începe în anul 2018, în vreme ce instalarea de staţii ultra-rapidă este planificată pentru anul 2019, anticipând noua generaţie de autovehicule electrice cu autonomie extinsă. Finalizarea proiectului este estimată pentru sfârşitul anului 2020.
În luna iulie 2017, proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeană pentru cofinanţare prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF).
Consorţiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro în vederea implementării proiectului, aceasta fiind cea mai mare finanţare CEF acordată unui proiect privind vechiculele electrice.
”În cadrul acestuia, consorţiul va instala 222 de staţii de încărcare rapidă multi-standard (50 kW) şi 30 de staţii de încărcare ultra-rapidă (150-350 kW) de-a lungul principalelor coridoare europene de transport şi a reţelei trans-europene de transport (TEN-T). Ca o premieră absolută, călătoria pe distanţe lungi, bazată 100% pe electricitate, va fi posibilă în şase state membre, cu legături către ţările vecine”, au anunţat joi organizatorii proiectului.
Demersul marchează un punct de referinţă în cadrul extinderii e-mobilităţii în ţările membre şi pentru viitorul transportului la nivel european.
Proiectul NEXT-E reprezintă cooperarea a patru companii din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol şi gaze naturale care au creeat împreună cu producătorii de autovehicule o reţea interoperabilă de staţii de încărcare a autovehiculelor electrice, ca alternativă viabilă la autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă.
Consorţiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele şase ţări participante), Hrvatska elektroprivreda din Croaţia, PETROL (în Slovenia şi Croaţia), precum şi Nissan şi BMW.
„Obiectivul nostru este de a permite cetăţenilor să călătorească cu vehicule alimentate alternativ în întreaga Uniune Europeană", a declarat Herald Ruijters, Director în cadrul DG Move, Comisia Europeană.
La rândul său, Frank Hajdinjak, director general al E.ON România, afirmă că NEXT-E este un pas important pentru conectarea României la principalele rute de transport pentru autovehiculele electrice.
„În cadrul grupului E.ON derulăm mai multe proiecte la nivel european prin care încurajăm dezvoltarea utilizării pe scară largă a automobilelor electrice, unul dintre cele mai nepoluante şi sustenabile mijloace de transport”, spune el.
Din cele 40 de staţii de încărcare din România, 21 vor reprezenta investiţii realizate de MOL, ”acesta fiind încă un pas pe care îl facem pentru a deveni un furnizor complet de soluţii de mobilitate”, a declarat Camelia Ene, directorul general MOL Romania.
În prezent, staţiile de încărcare a autovehiculelor electrice sunt răspândite aleatoriu şi de multe ori nearmonizate, cu risc de suprapunere sau discontinuitate în cadrul reţelei.
Reţeaua, alcătuită din 222 de staţii de încărcare rapidă multi-standard (50 kW) şi 30 de staţii de încărcare ultra-rapidă (150-350 kW), are ca scop crearea unei infrastructuri în Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia şi România. Această reţea, a cărei implementare este preconizată pentru anul 2020, va fi conectată cu reţeaua de încărcătoare electrice din Europa de Vest, datorită coordonării cu alte proiecte finanţate prin intermediul CEF.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.