Comisia Federală pentru Comunicaţii din SUA a votat joi cu 3-2 pentru a restabili regulile emblematice de neutralitate a reţelei şi a relua supravegherea reglementară a internetului în bandă largă, anulată de fostul preşedinte Donald Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comisia a votat pentru a finaliza o propunere avansată pentru prima dată în octombrie, pentru a restabili regulile de internet deschis adoptate în 2015 şi pentru a restabili autoritatea comisiei în bandă largă.

Preşedintele FCC, Jessica Rosenworcel, a declarat că agenţia ”crede că fiecare consumator merită acces la internet rapid, deschis şi corect”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”FCC precedentă a aruncat această autoritate şi a decis că banda largă nu are nevoie de supraveghere”, a spus ea.

Neutralitatea reţelei se referă la principiul conform căruia furnizorii de servicii de internet ar trebui să permită accesul la toate conţinuturile şi aplicaţiile, indiferent de sursă şi fără a favoriza sau bloca anumite produse sau site-uri web.

FCC a declarat că îşi foloseşte, de asemenea, noua autoritate pentru a comanda unităţilor din SUA ale China Telecom, China Unicom şi China Mobile să întrerupă serviciile de acces la internet în bandă largă în Statele Unite.

Rosenworcel a remarcat că FCC a întreprins măsuri similare împotriva companiilor de telecomunicaţii chineze în trecut, folosind autoritatea existentă.

Reintroducerea regulilor de neutralitate a reţelei a fost o prioritate pentru preşedintele Joe Biden, care a semnat un ordin executiv în iulie 2021 prin care încurajează FCC să reintroducă regulile de neutralitate a reţelei adoptate sub preşedintele democrat Barack Obama.

Democraţii au fost blocaţi timp de aproape trei ani, deoarece nu au preluat controlul majoritar al FCC, format din cinci membri, până în octombrie.

Sub Trump, FCC a susţinut că regulile de neutralitate a reţelei nu sunt necesare, au blocat inovaţia şi au dus la o scădere a investiţiilor în reţea de către furnizorii de servicii de internet, o afirmaţie contestată de democraţi.

Camera pentru Comerţ a Statelor Unite a criticat acţiunea FCC, spunând că ”impune o structură de reglementare defectuoasă, înaintea erei televiziunii în bandă largă” şi ”nu va descuraja decât investiţiile şi inovaţiile necesare pentru a conecta toţi americanii”.

Grupul de interes public Free Press a declarat că votul este ”o victorie majoră pentru interesul public”, spunând că ”împuterniceşte FCC să tragă la răspundere companii precum AT&T, Comcast, Spectrum şi Verizon pentru o gamă largă de prejudicii aduse utilizatorilor de internet din Statele Unite.”

Un grup de parlamentari republicani, inclusiv preşedintele Comisiei pentru Energie şi Comerţ al Camerei, Cathy McMorris Rodgers, şi senatorul Ted Cruz, au numit planul ”o acapare ilegală de putere care ar expune industria internetului de bandă largă la un regim de reglementare opresiv”, dând agenţiei şi statelor puterea de a impune tarife, regulamente, obligativitate de separare şi impozitarea furnizorilor de internet în bandă largă.

Democraţii din FCC spun că nu vor stabili reglementări privind tarifele.

Asociaţia Industriei Calculatoare şi Comunicaţii, ai cărei membri includ Amazon.com, Apple, Alphabet şi Meta Platforme, susţin neutralitatea internetului, argumentând că regulile ”trebuie restabilite pentru a păstra accesul deschis la internet”.

USTelecom, ai cărui membri includ AT&T, Verizon şi alţii, numesc restabilirea neutralităţii reţelei ”în întregime contraproductivă, inutilă şi o distragere a atenţiei împotriva consumatorului”.

În ciuda deciziei din 2017 de a retrage reglementările la nivel federal, o duzină de state au acum legi sau reglementări privind neutralitatea reţelei. În mai 2022, grupurile industriale au abandonat contestaţiile legale faţă de aceste cerinţe de stat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.