NuScale Power, LLC (NuScale) şi compania românească RoPower Nuclear (RoPower), deţinută în cote egale de Nuclearelectrica SA (care administrează centrala nucleară din Cernavodă) şi Nova Power & Gas SA, anunţă semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED) în data de 28 decembrie 2022, marcând un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR™ cu reactoare modulare mici (SMR) în România. RoPower devine al doilea client al NuScale.
”NuScale Power, LLC (NuScale) şi compania românească RoPower Nuclear S.A. (RoPower), deţinută în cote egale de Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SA, anunta semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED) in data de 28 decembrie 2022, marcând un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR™ cu reactoare modulare mici (SMR) în România”, anunţă Nuclearelectrica.
Lucrările FEED pe care le va demara compania NuScale vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti din România. Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului şi a investigaţiei geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerinţelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale şi elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Prezentată pentru prima dată de preşedintele Biden ca parte a Parteneriatului său pentru infrastructură şi investiţii globale în iunie 2022, începerea acestor lucrări reprezintă un progres de referinţă între NuScale şi Nuclearelectrica, care vizează dezvoltarea primelor SMR în Europa pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică şi de decarbonizare.
"Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie şi Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menţine România pe drumul spre a deveni prima ţară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile şi fără emisii de carbon. Suntem încântaţi să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica şi RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii paşi practici în vederea dezvoltarii unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România", a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.
Începerea acestei etape 1 de lucru urmează semnării în luna iunie 2022 a unui Memorandum de Inţelegere între NuScale şi Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice şi activităţi de autorizare şi de obţinere a licenţelor pentru proiect.
"Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale şi să începem analiza aprofundată şi planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doiceşti. Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează dupa aproape patru ani de colaborare, cercetare şi studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură şi mai performantă tehnologie, precum şi amplasamentul potrivit. De asemenea, demonstrează că partenerii împărtăşesc aceleaşi valori şi angajamentul de a construi un viitor mai verde şi mai sustenabil pentru generaţiile următoare", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.
NuScale Power (NYSE: SMR) este pregătită să satisfacă diversele nevoi energetice ale clienţilor din întreaga lume. A dezvoltat tehnologia nucleară a reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) pentru a furniza energie pentru producerea de energie electrică, încălzire urbană, desalinizare, producţie de hidrogen la scară comercială şi alte aplicaţii de căldură de proces.
Revoluţionarul NuScale Power Module™ (NPM), un reactor cu apă presurizată de mici dimensiuni şi sigur, poate genera 77 de megawaţi de energie electrică (MWe) şi poate fi adaptat pentru a satisface nevoile clienţilor. Centrala NuScale VOYGR™-12 cu 12 module este capabilă să genereze 924 MWe, iar NuScale oferă, de asemenea, centrale VOYGR-4 cu patru module (308 MWe) şi VOYGR-6 cu şase module (462 MWe), precum şi alte configuraţii în funcţie de nevoile clienţilor.
Înfiinţată în 2007, NuScale are sediul central în Portland, Oregon, şi are birouri în Corvallis, Oregon, Rockville, Maryland, Charlotte, Carolina de Nord, Richland, Wash. şi Londra, Marea Britanie.
Nuclearelectrica este producătorul de energie nucleară din România. Compania deţine Centrala Nucleară Cernavoda, care operează cele două unităţi nucleare CANDU, fiecare cu o capacitate instalată de 700 MW, care sunt două dintre cele mai performante unităţi din lume, şi Fabrica de Combustibil Piteşti, care produce fasciculele de combustibil, compania urmărind realizarea ciclului integrat al combustibilului. Pentru a sprijini securitatea energetică a României şi obiectivul de decarbonizare, Nuclearelectrica şi-a propus un plan de dezvoltare nucleară civilă care include retehnologizarea Unităţii 1, dezvoltarea a încă două unităţi CANDU şi implementarea primului SMR din Europa.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producţia totală de energie şi cu 33% în producţia totală de energie fără CO2 din România. Dezvoltarea acestor proiecte strategice va dubla contribuţia Nuclearelectrica la 66% din producţia de energie curată în România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.