Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat joi că finalizează operaţionalizarea Filialei Feldioara pentru dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear. Simultan cu operaţionalizarea Sucursalei Feldioara, a fost semnat un contract subsecvent cu furnizorul calificat Kazatomprom din Kazahstan pentru asigurarea necesarului tehnologic pentru productia de dioxid de uraniu (UO2). În aceeaşi perioadă, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru transportul concentratului tehnic de uraniu şi livrarea cantităţilor contractate pentru a asigura începerea producţiei odată cu operationalizarea filialei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - ”Nuclearelectrica a încheiat, cu respectarea prevederilor Legii 99/2016 şi a Tratatului EURATOM, un Acord Cadru de procurare de concentrat tehnic de uraniu cu furnizorii calificaţi, Cameco şi Kazatomprom, conform obligaţiilor legale. În cadrul Acordului Cadru se lansează cereri de oferte şi se stabileşte câştigătorul în urma comparării ofertelor primite, contractele subsecvente fiind semnate cu câştigătorul desemnat şi Euratom Supply Agency (ESA). În paralel cu operaţionalizarea Feldioara ca filială a Nuclearelectrica (pregătirea pentru începerea procesării Feldioara în calitate de filială a Nuclearelectrica), aşa cum se precizează în comunicat, în cadrul Acordului Cadru, a fost semnat primul contract subsecvent (în data de 31.01.2023, data semnării de către ESA, data intrării în vigoare a contractului subsecvent nr 1) cu Kazatomprom de procurare a concentratului tehnic de uraniu pentru procesare în dioxid de uraniu în cadrul Filialei Feldioara a Nuclearelectrica. Transportul a fost realizat în cea de-a doua parte a lunii martie 2023”, a transmis compania Nuclearelectrica, la solicitarea News.ro de a face precizări în legătură cu contractul cu Kazatomprom şi cu livrările.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Nuclearelectrica SA anunţă că a finalizat operaţionalizarea Filialei Feldioara în perioada ianuarie-martie 2023, ca parte a strategiei de dezvoltare a ciclului integrat de combustibil nuclear din România. În data de 28 decembrie 2022, a fost finalizată achiziţia unor active din fluxul de procesare a concentratului de uraniu tehnic din cadrul Sucursalei CNU Feldioara, precum şi achiziţia dreptului de proprietate asupra terenului aferent acestor active de la Ministerul Energiei, prin concesiune către SNN. Activele care au intrat în proprietatea SNN, prin finalizarea tranzacţiei menţionate mai sus, au fost închiriate către FPCU Feldioara (filială a SNN) pentru operarea şi demararea procesului de producţie”, anunţă compania.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În perioada ianuarie - martie 2023, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru autorizarea procesului de producţie şi pregătirea instalaţiilor pentru începerea prelucrării.

"Decizia strategică de a achiziţiona o parte din activele Feldioara necesare pentru procesarea materiei prime a avut ca scop păstrarea şi dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear românesc, a capacităţilor de producţie integrată din SNN şi, în egală măsură, asigurarea producţiei de fascicule de combustibil şi a funcţionării optime a CNE Piteşti şi CNE Cernavoda, în contextul extinderii capacităţii centralei nucleare, la un cost de tranzacţie avantajos. Cu proiecte de investiţii în valoare de 12 miliarde de euro pentru următorul deceniu, scopul nostru este de a consolida capacităţile nucleare şi de a oferi României o capacitate investiţională deplină", spune Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica SA.

Simultan cu operaţionalizarea Sucursalei Feldioara, a fost semnat un contract subsecvent cu furnizorul calificat Kazatomprom pentru asigurarea necesarului tehnologic pentru producţia de dioxid de uraniu (UO2).

În aceeaşi perioadă, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru transportul concentratului tehnic de uraniu şi livrarea cantităţilor contractate pentru a asigura începerea producţiei odată cu operationalizarea filialei.

”Transportul a fost efectuat pe ruta Trans-Caspica (coridorul de mijloc) în condiţii optime şi într-un timp foarte scurt. Realizarea acestui transport şi aprovizionarea cu concentrat tehnic de uraniu, pentru a doua oară pe această rută, au confirmat faptul că această opţiune este una viabilă şi poate fi consolidată în viitor”, precizează compania.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% cu energie nucleară în totalul producţiei de energie, la nivel naţional.

"Retehnologizarea Unităţii 1, proiectul Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu compania americană NuScale, vor contribui cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare şi la formarea unei noi generaţii de ingineri. Realizarea acestor proiecte necesită o infrastructură solidă a ciclului combustibilului nuclear şi toate sunt suprapuse misiunii SNN de a reenergiza România cu energie curată dincolo de anii 2030", adaugă Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica SA.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavoda două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.