Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară din Cernavodă, anunţă adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nuclearelectrica anunţă adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Proiectul este gestionat de compania de proiect Energonuclear, deţinută integral de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN)”, anunţă compania.

Punctul de vedere transmis pe 1 iulie 2024 reflectă evaluarea realizată de Comisia Europeană – Directoratul General pentru Energie, referitor la aspectele tehnice şi de securitate nucleară ale proiectului. Conform Tratatului Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligaţia de a notifica Comisiei Europene investiţiile planificate şi de a demonstra conformitatea cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Energonuclear a notificat Comisia în legătură cu proiectul Unităţilor 3 şi 4 în luna mai 2023.

Punctul de vedere primit este rezultatul unor analize elaborate ale informaţiilor furnizate de partea română, vizitelor pe amplasamentul CNE Cernavodă şi discuţiilor tehnice desfăşurate pe o perioadă de 13 luni.

”Conform evaluării Comisiei, proiectul de finalizare a construcţiei Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom. Acest punct de vedere pozitiv este însoţit de recomandări uzuale pentru astfel de proiecte, care vizează aplicarea corespunzătoare a cadrului Euratom în implementarea şi pe durata de viaţă a proiectului. Aceste recomandări vor fi implementate de către dezvoltatorul proiectului în etapele următoare”, precizează compania.

 Cu 4 unităţi nucleare în operare în România, se estimează evitarea emiterii a 20 milioane tone de CO2 anual şi crearea a peste 19.000 locuri de muncă în industria orizontală.

"Adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene reprezintă o confirmare a angajamentului nostru faţă de excelenţa tehnică şi securitatea nucleară. Suntem încântaţi de acest progres semnificativ şi avem încredere că proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă va contribui decisiv la securitatea energetică şi sustenabilitatea României. Echipa Nuclearelectrica este pregătită să implementeze recomandările Comisiei şi să avanseze cu succes în următoarele etape ale proiectului. De asemenea, mulţumim Ministerului Energiei pentru eforturile asidue de a accelera programul nuclear românesc, care include retehnologizarea Unităţii 1, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă şi construirea de reactoare modulare mici," a declarat Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.

Punctul de vedere pozitiv comunicat părţii române reprezintă o etapă importantă în implementarea proiectului, atestând conformitatea cu cadrul comunitar în materie de securitate nucleară a tehnologiei CANDU 6 şi a implementării sale la Cernavodă, precizează compania.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.