Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că exclude o explozie sau un avans de 20% al tarifelor asigurărilor auto obligatorii RCA, dar nu exclude o creştere graduală şi diferenţiată a tarifelor după expirarea perioadei de plafonare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Transportatorii au cerut recent prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor RCA după data de 18 mai, în condiţiile în care o nouă lege RCA nu este încă în vigoare şi există pericolul ca preţurile să crească puternic în viitorul apropiat. Negriţoiu exclude însă o explozie a preţurilor, dar recunoaşte că ar putea exista o creştere graduală a tarifelor.

”Nu exclud o creştere graduală şi diferenţiata în regimul de tarife maximale. Eu exclud o creştere explozivă sau de circa 20%. Cred că media va rămâne tot acolo sau va exista o evoluţie foarte marginală”, a declarat Negriţoiu. Negriţoiu a prezentat, în cadrul conferinţe, evoluţia pieţei RCA în primul trimestru al acestui an.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cu acest prilej a fost prezentat şi raportul integrat privind evoluţia pieţelor financiare non-bancare în anul 2016.

”Piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârşitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, 1,07 miliarde lei”, se arată în raport.

În primele trei luni, pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizată a fost de 533 lei, în timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei, potrivit datelor ASF.

”Numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unităţi, faţă de 1,44 milioane în trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentată de poliţele cu o valabilitate de 6 luni. Totodată, analiza datelor preliminare raportate de societăţile de asigurare relevă faptul că ponderea poliţelor cu durată pe o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%”, se arată în raport.

Totodată, dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%. De asemenea, rata combinată a scăzut pentru prima dată sub pragul de 100%, ajungând la 97%, în scădere de la 106%, nivel consemnat în primele trei luni ale anului 2016.

În acelaşi timp, se observă o concentrare semnificativă la nivelul cotei de piaţă a asigurătorilor din top, astfel încât primele două societăţi concentrează aproape 60% din portofoliul RCA din România. Astfel, liderul pieţei, City Insurance, deţine 31,6% din piaţă, iar Euroins deţine 27,7%. Asirom, care era liderul pieţei după primul semestru al anului trecut, este pe locul al treilea, cu o cotă de piaţă de 10,2%. Allianz-Ţiriac, care avea cea mai mare cotă de piaţă la finalul anului trecut, se află pe poziţia 4, cu 8,5%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.