Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat, joi, în timpul unei vizite pe un şantier în judeţul Prahova, că platformele de car-sharing de tip Uber nu au fost interzise prin lege, că sunt "supoziţii" conform cărora şoferii acestor platforme vor fi amendaţi pentru practicarea transportului de persoane şi că Guvernul lucrează la o ordonanţă care să reglementeze activitatea firmelor de acest tip.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Uberul poate funcţiona, nu este interzis. Cine a aruncat această marotă pe piaţă probabil că vrea să se folosească de ele în campania electorală. Noi am dat o ordonanţă care combate pirateria, nu are nicio treabă cu platformele electronice, din contră, aceste platforme nu au fost reglementate de cinci ani de zile de către nimeni. Iată că acuma Guvernul PSD lucrează la o ordonanţă împreună cu cei care deţin aceste platforme, am finalizat în proporţie de 90 la sută ordonanţa cu reglementarea Uber, Clever, Bolt", a afirmat Răzvan Cuc.
 
El a catalogat drept "fake news total" ştirile conform cărora platformele de tip Uber ar fi fost interzise prin lege. 
 
"Eu am văzut că ei au şi ieşit cu nişte comunicate vizavi de şoferii care lucrează pentru ei şi le-au spus să stea liniştiţi, dar văd că asta nu se promovează în presă, se promovează doar faptul că Uberul ar fi fost interzis, deşi nimeni nu a interzis Uberul, deci este un fake news total. Sunt supoziţii că ei vor fi amendaţi, nu am văzut până acuma nimic să fie de aşa natură. Deci, pe de o parte, Uberul nu este interzis, pe de altă parte Guvernul PSD reglementează această problemă", a adăugat ministrul Transporturilor. 
 
Răzvan Cuc a precizat că s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii platformelor electronice de transport, a discutat cu aceştia, iar în perioada următoare va fi pusă în dezbatere publică ordonanţa care reglementează activitatea acestor firme.

Joi intră în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei, aprobată de Executiv în luna martie, iar şoferii care utilizează aplicaţiile Uber, Bolt şi Clever riscă amenzi şi de 5.000 de lei.

OUG a intrat în vigoare după mai multe luni de proteste venite din partea taximetriştilor, în contextul în care a acuzat patformele de ridesharing precum Clever şi Uber că ar funcţiona ilegal. Ordonanţa elimină sintagma "în mod repetat" din Legea privind transportul în regim de taxi, în urma presiunilor făcute de taximetrişti.

Astfel, este suficient ca şoferii care utilizează Uber, Bolt sau Clever să fie prinşi o sigură dată pentru a fi amendaţi. După adoptarea OUG, Executivul a dat asigurări că, în scurt timp, va fi reglementa şi activitatea de ridesharing, dar această reglementare nu a apărut.

Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRAP) a transmis, la solicitarea News.ro, că a fost constituit un grup de lucru care lucrează la elaborarea unui proiect de act normativ în acest sens.

”După şedinţa Executivului din data de 29 martie 2019, a fost constituit un grup de lucru pentru elaborarea unui proiect de act normativ privind reglementarea activităţii de transport de persoane intermediată prin platforme digitale. Grupul de lucru a fost compus din specialişti, la nivel tehnic, ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informale, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi ai Secretariatului General al Guvernului. Având în vedere complexitatea domeniului şi necesitatea stabilirii unor soluţii juridice care să asigure un regim nediscriminatoriu pe piaţă, actul normativ va fi postat pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor (iniţiatorul acestui act normativ) şi supus consultării publice, potrivit legii, imediat după finalizare”, a transmis MDRAP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.