Producătorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat şi ieşit recent din insolvenţă, are şanse să fie listată pe bursă în acest an, a declarat, într-un interviu acordat vineri pentru News.ro, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care a precizat că procesul de pregătire a listării „se derulează cu toate motoarele turate la maxim”.
Listarea la bursă a Hidroelectrica, cu un pachet de peste 20% din acţiuni, este considerat cel mai important eveniment pentru piaţa de capital în această perioadă.
Cotarea la bursă va permite îndeplinirea de către Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a condiţiilor pentru a trece în categoria pieţelor emergente, situaţie care va însemna atragerea de investitori de categorie superioară şi aprecierea generală a activelor româneşti, inclusiv a fondurilor private de pensii, au declarat vara aceasta şefii bursei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Procesul de pregătire a listării nu s-a oprit practic niciodată. Noi ne-am făcut treaba şi în timp ce Hidroelectrica se afla în procedură de insolvenţă, dar acest proces se derulează cu toate motoarele turate la maxim. Şi sunt multe lucruri de făcut acolo. Trebuie lămurite aspecte cu privire la structura activităţii companiei în anii următori, care sunt activele sau linia de business pe care compania se va concentra, care sunt zonele pe care compania trebuie să le restructureze sau să le eficientizeze, care este planul de investiţii pentru anii următori”, a declarat Grigorescu, în interviul acordat News.ro.
Ministrul consideră că toate acestea sunt argumente care vor convinge investitorii să investească şi să facă din acest proces de listare „poate unul dintre cele mai de succes listări pe care România le putea face”.
Totuşi, procesul de listare a Hidroelectrica nu se poate finaliza într-un timp extrem de scurt, „dar el se derulează cu celeritate, cu toate motoarele pornite”.
Întrebat dacă Hidroelectrica are şanse să fie scoasă pe bursă în acest an, ministrul Energiei a răspuns: „Şanse cu siguranţă există”.
„Sunt multe lucruri care trebuie finalizate în toamna acestui an şi vom vedea cum merge acest proces”, a afirmat Grigorescu.
Listarea Hidroelelctrica, o companie suficient de mare ş foarte profitabilă, este sigura aflată în acest moment pe agenda Bursei de Valori.
Şefii bursei au cerut reprezentanţilor statului, în calitate de acţionar majoritar, un calendar clar de listare a Hidroelectrica şi au primit semnale încurajatoare, chiar dacă şefii din Ministerul Energiei se feresc să îşi asume un termen clar de listare a producătorului de energie.
Hidroelectrica ar deveni a treia companie de la bursa bucureşteană care ar îndeplini criteriile MSCI - o companie internaţională care acordă clasificările pieţelor şi indicilor - şi ar permite Bursei de Valori Bucureşti să devină piaţă emergentă.
Pentru a clasifica o piaţă la nivelul de piaţă emergentă, MSCI solicită cel puţin trei companii listate cu o valoare de piaţă de cel puţin 1,26 miliarde dolari (1,15 miliarde euro, la cursul actual) şi cu o valoare a acţiunilor tranzacţionabile liber (free float) de minimum 630 milioane dolari (573 milioane euro).
Pentru a ridica statutul bursei din Bucureşti la nivelul unei pieţe emergente este nevoie de listarea unui pachet cuprins între 20% şi 25% din acţiunile Hidroelectrica, pentru îndeplinirea criteriului de free float.
"Pentru capitalizarea Hidroelectrica nu sunt probleme, depăşeşte limita impusă de MCSI", a declarat recent directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.
Hidroelectrica a anunţat, săptămâna aceasta, că estimează, pentru primele opt luni ale anului, un profit brut de peste 1 miliard de lei.
Profitul brut înregistrat de Hidroelectrica după închiderea contabilă pe primele şapte luni din acest an este mai mare cu peste 13% faţă de aceeaşi perioada a anului 2015, în condiţiile în care cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei cumulată până la sfârşitul lunii iulie 2016 este mai mică cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Hidroelectrica a înregistrat pe primele şapte luni ale anului 2016 un profit brut de 913 milioane lei.
Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.
Experţii spun că Hidroelectrica este o companie atractivă pentru investitori, atât prin prisma rezultatelor financiare, cât şi a capitalurilor deţinute. Compania avea la 31 mai lichidităţi de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).
Producătorul de energie are acum 3.200 de salariaţi, faţă de 5.239 salariaţi la momentul intrării în insolvenţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.