Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) vine cu precizări, după ce Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) i-a cerut demisia de onoare ministrului Daniel Cadariu. Ministerul arată că, prin schemele de ajutor de stat derulate de MAT (atât HoReCa 1 cât şi M2), s-au făcut plăţi către HoReCa în valoare de 796.600.000 euro, agenţiile de turism şi tur-operatorii care sunt reprezentaţi chiar de ANAT au beneficiat în total de plăţi în valoare de 162.000.000 euro, suplimentar faţă de şomajul tehnic asigurat de Guvernul României şi de programul Kurzarbeit. De asemenea, 252 de milioane de euro deja au fost distribuite prin voucherele de vacanţă doar anul acesta. Reintroducerea voucherelor de vacanţă, îndeplinită încă din primele săptămâni de mandat, va însuma, pentru cei 5 ani prevăzuţi de lege, 1,74 miliarde de euro cu scopul de a susţine refacerea capacităţii de muncă, dar şi dezvoltarea turismului intern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Urmare a informaţiilor transmise de către prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) enumeră măsurile luate în cele 9 luni de activitate, în sprijinul industriei din turismului românesc:

  • Finalizare schema de ajutor de stat HoReCa - Prin această schemă s-a făcut o infuzie de 426.600.000 euro în industria HoReCa, din care agenţiile de turism şi tur-operatorii au beneficiat de plăţi în valoare totală de 132.000.000 euro.
  • Finalizare plăţi restante din M2 – capital de lucru pentru firmele afectate de Covid-19, prin efectuarea modificărilor legislative necesare şi prelucrarea dosarelor restante -  Prin această schemă s-a făcut o infuzie de capital pe M2 de 370.000.000 euro în industria HoReCa (aprox. 42% din bugetul plătit pe această măsură), din care agenţiile de turism şi tur-operatorii au beneficiat de plăţi în valoare totală de 30.000.000 euro.
  • Prin schemele de ajutor de stat derulate de MAT (atât HoReCa 1 cât şi M2), s-au făcut plăţi către HoReCa în valoare de 796.600.000 euro, agenţiile de turism şi tur-operatorii care sunt reprezentaţi chiar de ANAT au beneficiat în total de plăţi în valoare de 162.000.000 euro, suplimentar faţă de şomajul tehnic asigurat de Guvernul României şi de programul Kurzarbeit”, arată ministerul.

MAT precizează totodată că reintroducerea voucherelor de vacanţă a fost îndeplinită încă din primele săptămâni de mandat, măsură care va însuma, pentru cei 5 ani prevăzuţi de lege, 1,74 miliarde de euro cu scopul de a susţine refacerea capacităţii de muncă, dar şi dezvoltarea turismului intern.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor, 252 de milioane de euro deja au fost distribuite prin voucherele de vacanţă doar anul acesta.

”Reglementarea procedurii de clasificare a unităţilor de cazare deţinute de persoane fizice pentru a reuşi astfel să asigurăm o concurenţă loială în piaţă, precum şi pentru asigurarea protecţiei turiştilor, dar şi diseminarea logo-ului turistic, prin afişarea acestuia în interiorul unităţilor clasificate din domeniul turismului. Îndeplinirea primul jalon din PNRR aferent reformei „Operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei” şi anume cartografierea destinaţiilor optime în care să se dezvolte aceste OMD-uri, jalon care avea termen limită de îndeplinire trimestrul I; OUG privind unele măsuri de eficientizare a activităţii turistice aferente sezonului estival 2022 – plaje nou construite”, mai arată Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

”Actualizarea cadrului legal privind dezvoltarea Organizaţiilor de Management ale Destinaţiilor (OMD) pentru a răspunde solicitărilor industriei de profil şi care să conducă la profesionalizarea managementului de destinaţie printr-un parteneriat între mediul public şi cel privat – Jalon în PNRR cu termen trimestrul III îndeplinit, DEŞI avea termen trimestrul III pentru a fi îndeplinit”, precizează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Conform ministerului, comunicatul de presă al prim-vicepreşedintului Alin Burcea, că acesta ”nu a fost asumat de către toţi membrii ANAT”. ”Schema de ajutor de stat HoReCa 2, care avea ca scop compensarea pierderilor cauzate de Covid în 2021, raportat la 2019. MAT a realizat cadrul legal primar încă din februarie 2022, iar implementarea acestei măsuri a depins exclusiv de rectificarea bugetară. La acest moment, MAT are 50 mil lei pentru a demara schema de ajutor de stat, ca urmare a OG nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022. Până la această oră, ANAT a participat la 2 întâlniri organizate de către MAT şi de către Guvernul României pentru a încadra HoReCa 2 pe cadrul temporar Ucraina”, este un argument al instituţiei.

Despre realizarea Fondului de garantare pentru despăgubirea integrală a pachetelor de turism, ministerul arată că Guvernul României a transpus încă din 2018 directiva privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, precum şi pentru modificarea unor acte normative prin OUG nr. 2/2018.

”Aceasta defineşte foarte clar fondul de garantare a pachetelor de călătorie ca fiind o schemă privată de garantare în domeniul turismului, care are ca scop protejarea călătorilor care au achiziţionat pachete de servicii de călătorie sau servicii de călătorie asociate de consecinţele insolvenţei agenţiei de turism organizatoare sau a comercianţilor. MAT se va implica pentru facilitarea dialogului, în speranţa unei implementări mai rapide a acestei prevederi, chiar dacă reprezentanţii mediului privat nu au o viziune unitară”, adaugă ministerul.

În ceea ce priveşte modificarea OG nr. 2/2018, actul normativ care guvernează activitatea agenţiilor de turism, OG nr. 2/2018 reprezintă transpunerea directivei europene privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, nereprezentând astfel o politică publică adoptată de România la iniţiativa noastră, ”ci chiar o obligaţie de reglementare a acestui domeniu, obligaţie ce decurge din calitatea noastră de stat membru al UE”.

Despre promovarea incoming-ului, ministerul precizează că echipa tehnică a ministerului, împreună cu structurile asociative, reprezentând agenţiile de turism, au perfectat o schemă de ajutor de stat care va permite stimularea turismului de incoming.

”Această schemă a fost în premieră pusă pe circuitul de avizare şi ne bucurăm să anunţăm că nu există blocaje până în acest moment, MAT obţinând toate avizele premergătoare necesare, conform legislaţiei în vigoare, iar memorandumul pentru încadrarea în politicile fiscal bugetare a acestui program de stimulare a incomingului a fost transmis către Ministerul Finanţelor, urmând să ajungă în şedinţa de guvern cât mai curând”, mai arată ministerul.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului vorbeşte şi despre Târgurile de turism.

”Având în vedere că participarea operatorilor de turism la târguri este considerată că intră sub incidenţa legislaţiei de ajutor de stat, MAT a transmis către Comisia Interministerială pentru ajutor de stat propunerea de procedură de implementare a schemei de ajutor de stat”, mai arată MAT.

Ministerul mai precizează că a promovat prin toate mijloacele de comunicare litoralul românesc şi a reglementat inclusiv modalitatea de închiriere a plajelor nou create.

”Deşi bugetul transmis de ANAT în comunicatul publicat este eronat, am dori să subliniem faptul că MAT depune eforturi pentru creşterea bugetului pentru promovarea destinaţiei România. Ministerul Finanţelor este un partener cu care colaborăm pentru atingerea obiectivului şi care este responsabil cu politica bugetară şi fiscală a României”, adaugă MAT.

Referitor la Organizaţiile de Management al Destinaţiilor – reforma a fost demarată prin aprobarea a OUG nr. 86/2022 pentru completarea şi modificarea OG nr. 58/1998, acest act normativ este rezultatul unor sute de ore de consultări în cadrul unui grup de lucru constituit de MAT împreuna cu reprezentanţii întregii industrii de turism, dar şi reprezentanţi ai structurilor asociative ale autorităţilor publice locale.

”Subliniem că textul este agreat de toţi aceşti parteneri ai MAT şi că răspunde recomandărilor formulate de OCDE printr-un studiu realizat anterior în România şi răspunde rigorilor impuse prin PNRR. MAT este alături de agenţiile de turism şi va parcurge toate procedurile pentru identificarea de soluţii care să încurajeze afacerile sustenabile şi care arată respect faţă de turişti”, potrivit MAT.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat luni că cere demisia de onoare a ministrului Antreprenoriatului şi turismului Daniel Cadariu, precizând că este nevoie de o schimbare urgentă la conducerea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, care a ratat până acum toate obiectivele majore asumate la începutul mandatului pentru zona de turism.

”Agenţiile de turism cer demisia de onoare a ministrului Daniel Cadariu. ANAT consideră că este nevoie de o schimbare urgentă la conducerea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, care a ratat până acum toate obiectivele majore asumate la începutul mandatului pentru zona de turism. Marti, 30 august, dl. ministru Cadariu avea o ieşire publică în care informa opinia publică asupra realizărilor celor 9 luni de mandat şi declara că „începe munca pentru programul HoReCa 2, respectând cadrul temporar Ucraina, mai ales că turismul reprezintă un domeniu strategic al economiei naţionale. Da, cifrele au crescut cu 37% faţă de anul 2021, dar prin măsuri concrete şi eficiente putem să atingem ţinta de 10% din PIB pentru industria de turism”. I-am oferit un răgaz suplimentar pentru a vedea, într-un final, vreo urmă de concretizare a tuturor promisiunilor făcute, încă de la preluarea mandatului, reprezentanţilor industriei de turism şi HORECA, ce-i drept, într-o manieră mult mai abilă şi convingătoare decât predecesorii săi. Cu toată aprecierea pentru deschiderea la dialog şi abilităţile de comunicare ale D-lui Ministru Cadariu, nu putem, totuşi, să nu avem nicio reacţie când, 9 luni mai târziu, nimic din cele discutate nu s-a pus în practică”, arată ANAT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.