Ministerul Transporturilor vrea să investească peste 113,39 milioane lei în modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice în Portul Constanţa, proiect ce au putea dura doi ani şi jumătate, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului publicat în dezbatere de minister.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 113.390.408,44 lei, iar durata de execuţie a acesteia este de 32 luni. Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, arată proiectul.

Având în vedere că în zona de nord a Portului Constanţa distribuţia energiei electrice se realizează la tensiunea de 6 kV printr-o reţea de distribuţie cu un grad avansat de uzură, iar în Portul Constanţa Sud distribuţia energiei electrice se face în prezent prin reţele electrice subterane de 20 kV, posturile de transformare 6/0,4 kV, respectiv 20/0,4 kV în mare parte învechite şi uzate fizic şi moral, Compania Naţională ”Administraţia Porturilor Maritime” Constanţa îşi propune să modernizeze infrastructura de distribuţie a energiei electrice.

Prin lucrările de modernizare se propune înlocuirea în totalitate a echipamentelor de pe medie tensiune/joasă tensiune din posturile de transformare existente cu echipamente noi, în conformitate cu standardele actuale de performanţă şi siguranţă cu funcţionare pe partea de medie tensiune la 20 kV, obiectivul final al beneficiarului fiind trecerea întregii reţele de distribuţie a energiei electrice RED de la tensiunea de lucru 6 kV la tensiunea de 20 kV.

Pentru cazurile în care consumatorii portuari au în instalaţie utilaje existente care vor funcţiona în continuare la tensiunea de 6 kV, la următoarea fază de proiectare se vor stabili lucrările/echipamentele necesare alimentării cu energie electrică pe 6 kV a acestor consumatori, se precizează în document.

”Pentru a putea realiza trecerea reţelei electrice de distribuţie de la tensiunea de 6 kV la tensiunea de 20 kV, având în vedere că staţiile de transformare existente Port I şi Port II sunt în proprietatea E-Distribuţie Dobrogea se propune realizarea unei staţii de transformare noi 110/20 kV, denumită Port VI, din care să poată fi preluaţi consumatorii portuari existenţi alimentaţi din cele două staţii de transformare ale operatorului de distribuţie (SNC - Port I şi Port II)”, relevă nota de fundamentare.

Lucrările se vor realiza în incinta Portului Constanţa, judeţul Constanţa. Terenul, pe care urmează a se realiza lucrările de modernizare, este domeniu public al statului aflat în administrarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi în concesiunea CN APM SA Constanţa în baza contractului de concesiune nr.LO4113/31 octombrie 2008. Amplasamentul viitoarei staţii de transformare va fi pe parcela cu nr. 306, o suprafaţa de teren care în situaţia existentă este o platformă betonată.

Terenul noii staţii de transformare este situat la NV de staţia Port I – 110/6 kV a operatorului E-Distribuţie Dobrogea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.