Ministerul Transporturilor vrea să crească salariile angajaţilor Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), în condiţiile în care peste 80% din personal este plătit cu salarium minim peeconomie, ceea ce duce la plecarea salariaţilor, potrivit unui proiect Ordonanţă de Urgenţă lansat în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Ministerul estimează că, pentru perioada 2017-2021, impactul bugetar al acestei măsuri va fi de 7,44 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul avertizează asupra riscului ca navele de salvare să rămână fără echipajele minime de siguranţă necesare funcţionării acestora. În plus, insituţia a subliniat că agenţia urmează a fi dotată cu încă trei nave specializate la care nu va putea fi angajat personalul necesar din cauza nivelului mic de salarizare.

În aceste condiţii, există un risc real ca statul român să nu poată asigura operaţiunile de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare, precum şi activitatea de depoluare, potrivit ministerului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Începând cu data de 1 decembrie 2016, potrivit prevederilor OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, salariile de bază ale personalului ARSVOM trebuiau stabilite la nivelul salariilor de bază de care beneficiază personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Însă ordinul ministrului transporturilor de echivalare a salariilor de bază nu a putut fi elaborat ”întrucât personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă are statutul de personal militar şi este salarizat potrivit soldei de grad şi nu beneficiază de salarii de bază”.

În condiţiile în care echivalarea salariilor de bază ale personalului ARSVOM cu soldele de grad ale personalului ISU nu este posibilă, ministerul atrage atenţia că este necesară modificarea unui articol din OUG pentru a putea stabili salariile angajaţilor în funcţie de studii şi vechime.

În luna martie a acestui an, aproximativ 100 de angajaţi ai ARSVOM au protestat în faţa Prefecturii Constanţa, principalele revendicări fiind ca angajaţii instituţiei să beneficieze de aceleaşi drepturi salariale ca lucrătorii ISU şi reîncadrarea în grupele de muncă a personalului operaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.