Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cere suplimentarea bugetului cu 137,84 milioane lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme din perioada 13-19 septembrie 2024 în judeţele Galaţi şi Vaslui. Vor fi făcute lucrări de refacere a secţiunii de transport a cursurilor de apă afectate de viituri, de aducere la starea iniţială a lucrărilor hidrotehnice din admninistrare, dar şi realizarea unor lucrări de stabilizare a albiei cursurilor de apă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În prezent se impune asigurarea în cel mai scurt timp a fondurilor necesare realizării lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 13-19 septembrie 2024 în judeţele Galaţi şi Vaslui. Drept urmare, sunt necesare lucrări de aducere la starea iniţială a infrastructurii de gospodărire a apelor din administrare, respectiv refacerea secţiunilor de transport a cursurilor de apă (deblocare, igienizare, salubrizare), lucrări de refacere a lucrărilor hidrotehnice afectate, dar şi lucrări de stabilizare a albiei cursurilor de apă”, se arată în proiectul de Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pe anul 2024 din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 13-19 septembrie 2024 în judeţele Galaţi şi Vaslui, precum şi pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2024 pentru Administraţia Naţională “Apele Române”, aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor înregistrate, protecţia populaţiei şi a bunurilor acestora sunt prevăzute a fi realizate lucrări de refacere a secţiunii de transport a cursurilor de apă afectate de viituri, de aducere la starea iniţială a lucrărilor hidrotehnice din admninistrare, dar şi realizarea unor lucrări de stabilizare a albiei cursurilor de apă.   

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Beneficiarul lucrărilor ce urmează să fie realizate este Administraţia Naţională „Apele Române” prin intermediul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

”În acest sens este necesară realizarea, în regim de urgenţă, a lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 13-19 septembrie în judeţele Galaţi şi Vaslui, cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru situaţii de forţă majoră, de către Administraţia Naţională "Apele Române", instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, prin Adminsitraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Pentru realizarea lucrărilor de refacere a secţiunii de transport a albiilor (deblocare, igienizare, salubrizare), a lucrărilor de stabilizare a albiilor, a lucrărilor de refacere a construcţiilor  hidrotehnice afectate sunt necesare servicii de proiectare şi dirigenţie de şantier ce vor fi decontate din capitolul 80.01 Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă, titlul 20 Bunuri şi servicii”, articol bugetar 20.22 „Finanţarea acţiunilor din domeniul apelor”. Valoarea estimată a lucrărilor mai sus menţionate este în sumă de 137.843.000 lei, ţinând cont de procesele verbale de evaluare a pagubelor ce au survenit în urma fenomenelor hidro-meteorologice extreme din 13-19 septembrie 2024 si a hotărârilor comitetelor judeţene de situaţii de urgenţă din judeţele Galaţi şi Vaslui”, se arată în Nota de fundamentare.

Valoarea lucrărilor de refacere a secţiunii de transport a albiilor (deblocare, igienizare, salubrizare) şi a lucrărilor de refacere a construcţiilor hidrotehnice afectate vor fi stabilite odată cu activităţile de proiectare şi dirigenţie de şantier pe parcursul realizării lucrărilor.

”Având în vedere faptul că în bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nu au fost identificate prevederi bugetare care să permită virarea de credite bugetare şi sau credite de angajament sau modificarea repartizării pe trimestre a sumelor aprobate în buget, se impune suplimentarea bugetului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pe anul 2024 cu suma de 137.843.000 lei creditele de angajament şi creditele bugetare la capitolul 80.01 „Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă”, titlul 20 „Bunuri şi servicii” articol bugetar 20.22 „Finanţarea acţiunilor din domeniul apelor”, pentru realizarea, în regim de urgenţă, a lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 13-19 septembrie în judeţele Galaţi şi Vaslui, decontările urmând a fi făcute conform prevederilor legale şi a documentelor doveditoare pentru cantităţile de lucrări executate”, se mai arată în document.

Prin acelaşi document, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor propune aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2024 pentru Administraţia Naţională „Apele Române”, instituţie publică finanţată din venituri proprii, aflată în coordonarea ministerului.

Astfel, comparativ cu veniturile aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 636/2024, în valoare de 2,995 miliarde lei şi realizate la data de 31.07.2024 în sumă de 1,541 miliarde lei, respectiv 51,47%, se doreşte majorarea cu suma de 282,99 milioane lei, respectiv 9,45%, ”datorită rectificării capitolului „Venituri curente”, ca urmare a nivelului realizării veniturilor, respectiv capitolului Subvenţii de la bugetul de stat”.

De asemenea, comparativ cu bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 636/2024, creditele de angajament se majorează cu suma de 181 milioane lei, respectiv 5,48%, faţă de bugetul aprobat în sumă de 3,3 miliarde lei, suma acestora devenind 3,481 miliarde lei; creditele bugetare se majorează cu suma de 282,99 milioane lei, respectiv 8,68%, faţă de bugetul aprobat în sumă de 3,261 miliarde lei, suma acestora devenind 3,544 miliarde lei.

În perioada 13-15 septembrie 2024 s-au înregistrat cantităţi importante de precipitaţii, peste 200 l/mp/48 ore în judeţele Galaţi şi Vaslui, precipitaţii cu caracter de aversă, ce au produs scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, producând viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice Siret şi Prut.

Nivelurile maxime înregistrate la staţiile hidrometrice din arealul afectat în intervalul 14-16 septembrie 2024 au depăşit valorile maxime istorice înregistrate anterior, astfel:

  • la staţiile hidrometrice Cudalbi pe râul Geru s-a înregistrat un nivel de 389 cm, faţă de 358 cm în anul 2013;
  • la staţiile hidrometrice Pechea pe râul Suhu s-a înregistrat un nivel de 382 cm, faţă de 298 cm în anul 2013 şi 301 cm în anul 2016;
  • la staţiile hidrometrice Fârtăneşti pe râul Chineja s-a înregistrat un nivel de 449 cm, faţă de 346 cm în anul 1991, 285 cm în anul 2013 şi 245 cm în anul 2016.

În aceste condiţii, debitele produse au avut caracter extrem, fiind mai mari decât debitele cu probabilitatea de depăşire de 1% (cu o perioadă medie de revenire de o dată la 100 de ani), situându-se în jurul probabilităţii de 0,5% (debite cu o perioadă medie de revenire de o dată la 200 de ani).

Cele mai afectate au fost subbazinele hidrografice Geru (cu precădere afluentul acestuia, pârâul Suhu) şi Chineja din judeţul Galaţi.  În acest judeţ au fost afectate, conform rapoartelor operative transmise până la data prezentei, peste 73 de localităţi, în 4 dintre acestea (Pechea, Costache Negri, Corod, Suhurlui) înregistrându-se pierderi de vieţi omeneşti (în total 7 victime). De asemenea au fost inundate/distruse sute de locuinţe şi au fost afectate infrastructura rutieră/CF şi obiective socio-economice.

Cele mai afectate localităţi din judeţul Galaţi, cu peste 100 de case afectate/localitate, sunt următoarele: Pechea, Cudalbi, Slobozia Conachi, Costache Negri, Cuza Vodă, Suhurlui, Vameş, Valea Mărului, Mândreşti, Corni, Măcişeni, Corod. Sunt peste 6000 case inundate/avariate/distruse la nivel de judeţ conform rapoartelor operative transmise până în prezent.

În judeţul Vaslui au fost afectate 250 localităţi, cel mai afectat fiind oraşul Murgeni situat în zona central vestică. Cel mai afectat bazin hidrografic în judeţul Vaslui a fost cel al râului Bârlad cu afluenţii acestuia şi bazinele afluenţilor direcţi ai râului Prut.

În ceea ce priveşte lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române" – Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, au fost afectate 5 sectoare mai importante (breşe în corpul digurilor în judeţul Galaţi, identificate la retragerea apelor) şi 2 acumulări nepermanente din judeţul Vaslui.

În prezent, echipele Administraţiei Bazinală de Apă Prut-Bârlad inspectează şi monitorizează starea lucrărilor hidrotehnice din administrare după retragerea apelor şi intervin punctual cu forţe proprii acolo unde situaţia o impune.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.