Noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei cu dobândă variabilă, se aplică şi programelor guvernamentale cu garanţia statului, inclusiv programului Prima Casă, a anunţat, joi, Ministerul Finanţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Banca Naţională a României (BNR) a publicat, joi, pentru prima dată, IRCC, un indice care va înlocui ROBOR în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă.

Ministerul Finanţelor a precizat că acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Regula includerii în formula de calcul a ratei de dobândă a indicelui de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare calculat trimestrial se aplică şi programelor guvernamentale cu garanţia statului - Programul Prima casă aprobat prin OUG 60/2009, Programul Prima Maşină, aprobat prin OUG 66/2014 şi Programul INVESTEŞTE ÎN TINE, aprobat prin OUG 50/2018”, se arată în comunicat.

Astfel, pentru creditele acordate în monedă naţională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referinţă calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului, potrivit ministerului.

”Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”, se arată în comunicat.

Noul indice de referinţă se aplică atât creditelor noi acordate, la refinanţarea creditelor aflate în derulare cât şi contractelor aflate în derulare cu acordul părţilor formalizat prin act adiţional la contractul de credit.

”De joi, 2 mai 2019 au intrat în vigoare prevederile art.IIşi III din OUG nr.19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr.245 din 29 martie 2019, care modifică art.38 din OUG nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi art.37 din OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.