Ministerul Finanţelor a lansat miercuri în dezbatere un pachet de maăsuri de simplificare legislativă şi de debirocratizare, prin care s-ar extinde plata online a taxelor şi contribuţiilor şi s-ar reduce numărul de acte cerute la ghişeele instituţiilor statului.
Pachetul propus de Ministerul Finanţelor extinde numărul de documente acceptate ca dovadă a plăţii la instituţiile statului, pentru plăţile prin internet banking, mobile banking sau bancomate.
Pachetul vizează modificări ale Codului Fiscal şi Codului de procedură fiscală, ale Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, şi OUG 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, precum şi modificări ale unor proceduri interne.
Astfel, o persoană care îşi plăteşte taxele de paşaport prin internet banking poate prezenta ca dovadă a plăţii un print de pe telefon sau calculator sau completa o declaraţie pe proprie răspundere cu detaliile plăţii.
"Scopul acestui nou pachet de simplificare este să încurajeze plata online a tuturor taxelor şi impozitelor, dar şi să reducă povara administrativă pentru persoanele fizice şi pentru mediul de afaceri. Totodată, sunt incluse propuneri care vizează stimularea investiţiilor precum şi a formării profesionale”, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, citată într-un comunicat al ministerului.
De asemenea, ANAF propune aplicarea unor metode electronice de blocare sau deblocare a conturilor bancare în timp real între Fisc şi băncile la care contribuabilii au deschise conturi.
"În acest fel pot fi înlăturate deficienţele legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligaţiilor fiscale, întârzieri care, de cele mai multe ori, afectează activitatea contribuabililor", susţine ministerul.
O altă măsură cuprinsă în pachet prevede că, din această toamnă, adeverinţele de venit şi certificatele de atestare fiscală vor putea fi cerute şi transmise online către instituţiile publice.
În plin scandal legat de retragerea codurilor pentru TVA, instituţia propune facilităţi pentru cei care îşi redobândesc codul de TVA, "în sensul acordării beneficiilor pierdute în perioada aferentă anulării codului".
}n acest fel, firmele respective ar avea dreptul să refactureze cu TVA către clienţi toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care nu au avut cod de TVA.
Pentru agricultori, Ministerul Finanţelor propune introducerea unui regim special de TVA.
Pachetul a fost anunţat recent de ministrul Finanţelor, după scandalul legat de un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru modificarea Codului Fiscal, pregătit de fostul secretar de stat Gabriel Biriş şi care a dus la demisia acestuia din funcţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...